Hirdetés

Energiatakarékos merevlemezek flash pufferrel

A tegnap megnyílt Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) alkalmából a Microsoft és a Samsung egy hibrid tárolóegységet jelentett be, amelyben a koreai vállalat NAND rendszerű flash memóriája kapott helyett egy hagyományos merevlemez társaságában. Az úgynevezett Hybrid Hard Drive (HHD) előnye, hogy egyesíti a winchester kapacitását a flash memória gyorsaságával és energiatakarékosságával.

A HHD-be épített 1 gigabites (128 MB-os) OneNAND chip a normál üzem során írási-olvasási pufferként funkcionál, így míg meg nem telik, vagy nem szükséges a lemezen tárolt adatokhoz hozzányúlni, addig lehetővé teszi a tányérokat forgató motor leállítását. Ezzel a módszerrel a fejlesztők szerint jelentősen csökkenthető a tárolóegység átlagos energiafelvétele, ami különösen noteszgépek számára kulcstényező, hiszen az állandóan pörgő merevlemez fontos komponens az akkumulátoros üzemidőben. További előnyként említik a kisebb melegedést, valamint a mechanikai behatások miatt előálló sérülés, adatvesztés esélyének csökkenését.

A OneNAND chip ezenkívül boot-pufferként is funkcionál, ami az operációs rendszer jóval gyorsabb betöltését hivatott elősegíteni. A Samsung által jelenleg 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készített NAND flash lapkák nagy írási sebességet biztosítanak, és előállításuk is költséghatékonyabb, mint a főleg kéziszámítógépekben és telefonokban alkalmazott NOR rendszerű chipeké.

A Microsoft és a Samsung 2003-ban kezdődött közös fejlesztési projektje nyomán a jövő év végén jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban a HHD egységek. A hagyományos winchestereknél drágább HHD-k a két vállalat szerint megbízhatóságukkal és kis fogyasztásukkal toboroznak maguknak vásárlókat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés