Hirdetés

Érintőképernyős érdekességek a nagyvilágból

A Fujitsu év elején mutatta be LifeBook sorozatának akkor legújabbnak számító tabletét, a megnyerő külsejű, és elég jó felszereltségű TH900-at, most pedig a sorozat újabb tagját leplezte le, ezúttal a TH700-at. A kihajtható, forgatható képernyős készülék konfigurációja az Intel Calpella platformjára épül, így Core processzor található benne, a 2,26 GHz-es i3-350M. Munkáját 4 GB memória segíti, az adatok pedig a beépített, 320 GB-os winchesteren tárolhatók. Integrált grafikus kártya végzi a megjelenítést. A monitor 12,1”-es méretű kapacitív érintőképernyő, amely használható stylusszal és ujjal vezérelve is.

Fujitsu LifeBook TH700 [+]
Fujitsu LifeBook TH700 [+]

A gép kis mérete ellenére nem maradt ki belőle szerencsére az optikai meghajtó, amelynek szerepét DVD-író tölti be. Van továbbá HDMI és Gigabit Ethernet aljzat, 802.11b/g/n-es Wi-Fi kátrya, 2.1-es Bluetooth, továbbá ellátták kártyaolvasóval, ujjlenyomat-olvasóval és webkamerával is. Az akkumulátora hat cellás, azaz 5200 mAh-s, ami a cég szerint nagyjából 5 órás használatot tesz lehetővé. A Lifebook TH700 64 bites Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel és az Office Starter 2010 változatával előtelepítve érkezik, és július 5-étől lesz kapható. Hogy hazánkba pontosan mikor érkezik, az még bizonytalan, viszont az ára már ismert: 590 000 Ft-ba fog kerülni.

Fujitsu LifeBook TH700 [+]
Fujitsu LifeBook TH700 [+]

A tableteket említve érdemes a Cisco készülékét is megtekinteni. Bizony, a hálózati eszközeiről ismert Ciscóról van szó, ami a Cius nevű érintőképernyős termékét jelentette be. A készüléket elsősorban az üzleti szegmensbe tervezik, de a nem ilyen körökben mozgó felhasználók számára is szimpatikus lehet. A tableten a Google mobil operációs rendszere, az Android fog futni. Egy 7”-es képátlójú érintőképernyővel rendelkezik. Ellátták természetesen minden fontosabb vezeték nélküli adatátvitelt lehetővé tévő kiegészítővel, így találunk benne 3.0-s Bluetooth adaptert, 3G/4G modemet és 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi kártyát. A videokonferenciák lebonyolításához webkamerával is felszerelték, mégpedig egy 720p-ssel, ami az előlapján található, de a másik oldalra is került egy, ami 5 megapixeles. A Cius mindössze 520 gramm tömegű, az cserélhető akkumulátora pedig egy feltöltéssel nyolc órás működést tud biztosítani. A konfigurációjáról egyelőre nem derült ki több információ, és az ára, megjelenésének pontos dátumát is még homály fedi, de az utóbbi előreláthatólag 2011 első negyed évére tehető.

Cisco Cius
Cisco Cius

Emellett egy másik érdekes készüléket is bemutatott a Cisco, amelyet a Ciusszal szemben otthoni felhasználásra ajánlanak inkább, mégpedig elsősorban a lakóházak, épületek elektromos, és egyéb fogyasztó készülékeinek energiafelhasználásának nyomonkövetésére. A HEC, azaz Home Energy Controller a fűtésrendszer termosztátjával, intelligens falialjzatokkal és a további kompatibilis eszközökkel állhat kapcsolatban, amiket érintőképernyőjén keresztül vezérelhetünk.

Cisco Home Energy Controller [+]
Cisco Home Energy Controller [+]

A monitora egyébként 7”-es méretű és 800x480 pixeles felbontású kapacitív típusú. Belsejében egy 1,1 GHz-es Atom processzor dolgozik, mellette 512 MB RAM-mal és egy vagy két gigabájtos háttértárral. A hálózatra 802.11b/g/n-es Wi-Fi-vel vagy a Gigabit Ethernet portján keresztül csatlakozhat, illetve egy USB port is került rá, operációs rendszerként pedig az Ubuntu MID-ekre fejlesztett változata található rajta. A Cisco Home Energy Controllerét várhatóan 900 dolláros áron dobják piacra.

Előzmények

Hirdetés