Hirdetés

Erős IoT alap lett az Intel Joule modulból

Az idei IDF-en bejelentett apróság izmosabb elődjénél, és teljes szerelőkészlet formájában is elérhető.

Az Internet of Things (IoT, dolgok internetje) a virtuális valóság mellett a másik olyan témakör, ami hihetetlen növekedési mutatókkal büszkélkedhet, ugyanakkor mégis csak a szárnyait bontogatja. Az idei Intel Developer Forum jóvoltából az amerikai gyártó bemutatott egy erős szereplőt erre a területre is, ami már ismerős lehet. A Broxton elnevezés korán, 2013-ban előkerült, aztán úgy festett, el is tűnik a süllyesztőben. Nem ez lenne az egyetlen az Intel történetében, de a most bemutatott Joule elnevezésű – elsődlegesen az IoT-ben való hasznosításra szánt – modul viszont erre épül. A gyártóóriást valószínűleg a korábbi, hasonló termékeinek (pl. Edison) sikere is motiválta.

Az Intel Joule modulja
Az Intel Joule 570X modulja

Az eddigiekkel ellentétben a mostani Joule modul nem a korábbiakat váltja, hanem a termékpalettát szélesíti, méghozzá a felső irányba. Jelenleg két variáns került bemutatásra, a Joule 570X és a Joule 550X, melyek a teljesítményükben eltérnek, a szolgáltatásaik ellenben megegyeznek. Az alkalmazott CPU mindkettőn az Intel Broxton-M nevű, négymagos megoldása, Intel Gen9-es video-alrendszerrel és Goldmont CPU magokkal. Az előbbiben Intel Atom T5700-as, a másodikban azonban csak Intel Atom T5500-as típusjelzésű processzor ketyeg, a keresztséget így ki-ki könnyen kitalálhatja.

A nagyobbik Joule 570X processzora 1,7 GHz-es alapórajelű, továbbá ez turbóval 2,4 GHz-ig felkapaszkodhat. 4 GB LPDDR4 memória áll az operációs rendszer és a programok rendelkezésére, amiket 16 GB-os kapacitású eMMC NAND flash tárolón lehet elhelyezni. A kisebb Joule 550X központi egysége már csak 1,5 GHz-es frekvenciával rendelkezik, és Turbo Boost sem érhető el. Csökkentek az operatív és háttértár méretek is: 3 GB LPDDR4 memória és 8 GB eMMC NAND flash szerepel a repertoárban. Az integrált GPU tudásáról részletek egyelőre nem derültek ki, így egyelőre kérdéses, hogy például a 4K tartalmakkal milyen szinten boldogul majd.

Brian Krzanich kezében látszik, milyen kicsi is valóban
Brian Krzanich kezében látszik, milyen kicsi is valójában [+]

A külvilággal azonos módon biztosított a kommunikáció mindkét Joule modul esetén, ami 802.11ac szabványú Wi-Fi, Bluetooth 4.1, USB 3.0 támogatását foglalja magában. Az egzotikusabb, de ezen a szinten fontos interfészek szükség esetén szintén rendelkezésre állnak, úgy mint különféle GPIO, UART kapcsolatok, de az MPI gyártmányú kamerák által használt CSI és a kijelzőkhöz hasznosítható DSI interfészek is a tudását gazdagítják. A gép mérete picit nagyobb, mint a megelőző Edison platformé, ami 48 x 24 x 3,5 mm-t jelent. A fogyasztása sem derült még ki, de annyival kínál erősebb teljesítményt, hogy ezt minden energiahatékonysági fejlesztés ellenére is csak valószínűsíthetően magasabb disszipáció mellett tudták elérni.

A fejlesztői csomag kellékei
A fejlesztői csomag kellékei [+]

A gyártó RealSense megoldását természetesen támogatja, és ez egyben az egyik felhasználási terület is, ahova szánják az újdonságot. A hasznosítási variációk tárháza azonban itt nem ér véget, többek közt a robotika, gépi látás, drónok, AR/VR megoldások, és sok egyéb IoT rendszer profitálhat belőle. A kereskedelemben elsőként a Joule 570X érhető el fejlesztői csomag formájában. Ez magát a Joule modult, hordozó nyomtatott áramköri lemezt, Wi-Fi antennákat, memóriakártyát, hűtőbordát és egyéb kellékeket tartalmaz.

Az Intel egy Reference Linux OS for IoT nevű disztribúciót tervez kifejezetten ehhez a hardverhez, de a Cannonical-tól származó “Snappy” Ubuntu Core is támogatott. A képet teljessé a Microsoft Windows 10 IoT Core operációs rendszerrel való kompatibilitás teszi. A megvásárlására a jövő hónapban már elvileg lesz lehetőség az Intel partnereinél, vagy akinek nagyon kell, elutazhat az IDF-re, ahol 369 dollárért cserébe megkaphatja. Az érdeklődőknek a gyártó idevágó weblapját is ajánljuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés