Hirdetés

Év végén jön a Samsung 256 GB-os SSD-je

Az SSD-k terjedését a fogyasztói piacon ma elsősorban magas áruk hátráltatja, ennek ellenére a gyártók nem csupán ipari, katonai vagy más professzionális felhasználású flashmemóriás meghajtóik esetében készülnek a további kapacitásnövelésre, hanem például a noteszgépekbe szánt SSD-knél is. Sokan megkérdőjelezik, hogy a flashalapú SSD valaha is egyenrangú vetélytársa lehet a merevlemezeknek, némelyek szerint pedig hamarabb berobbanhat a piacra a flash technológia valamelyik konkurense (például a PCM), mint hogy az kiszorítaná a merevlemezeket a nagyobb kapacitástartományokból. Mindazáltal egyre több vállalat száll be a flashalapú SSD-k gyártásába, ezért az árak (pontosabban a fajlagos árak) belátható időn belül mégiscsak mérséklődhetnek.

A Samsung most bejelentette, hogy elkészült a 2,5 hüvelykes merevlemezekkel kompatibilis, 3 Gbps-os SATA interfésszel ellátott, a korábbinál lényegesen nagyobb, 256 GB tárhellyel szolgáló SSD-je. A kapacitás érdekében nagyobb adatsűrűséget garantáló MLC flashchipeket alkalmaznak, ez azonban nem megy a tempó rovására; a gyártó 200 MB/s szekvenciális olvasási, illetve 160 MB/s írási sebességet ígér. A meghajtó fizikai mérete sem lóg ki a sorból, a standard merevlemezek 9,5 mm-es vastagságát követi. A meghibásodások közötti átlagos idő (MTBF) értékét a Samsung 1 millió üzemórában adja meg, a fogyasztás pedig 0,9 watt aktív állapotban.

256 GB-os Samsung SSD

A 256 GB-os, 2,5 colos SSD tömeggyártása a tervek szerint 2008 végén indul el, és valamikor az utolsó negyedévben bemutatkozik az ugyanekkora kapacitású, de 1,8 hüvelykes változat is. Az iSuppli piackutató év eleji jelentése szerint az SSD-piac 2012-ig átlagosan évi 124 százalékos növekedést fog felmutatni. Az elemzők most még optimistábban látják az iparág helyzetét, mint tavaly, ezért a korábbi prognózishoz képest felfelé korrigálták a következő évek növekedési adatait.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés