Extra funkciókkal jön az új QNAP hálózati tároló

Megkezdte többfunkciós hálózati tárolóegységének szállítását a tajvani QNAP Systems. A TS-109 Turbo Station (Pro) nevű készülékbe egy 3,5 colos SATA merevlemez szerelhető akár terabájtos kapacitással, melynek tartalmát Gigabit Ethernet interfészen keresztül lehet megosztani a hálózatban. A belső winchesterre Ext3 fájlrendszer kerül, ám három USB 2.0 és egy eSATA porton keresztül külső tárolók (HDD, pendrive, kártyaolvasó stb.) is csatlakoztathatók a rendszerhez, melyeken Ext3, FAT vagy NTFS fájlrendszerek lehetnek, igaz, utóbbinál csak olvasásra van lehetőség. Az USB egyébként nyomtató működtetésére is módot ad.

A Marvell processzor köré épülő, Linuxot futtató TS-109 számos hasznos funkciót, illetve alkalmazást bocsát rendelkezésre. Az eszköz a CIFS/SMB, AFS, HTTP(S) elérés mellett FTP szerverrel is szolgál, a Pro változat pedig a Windows Active Directory Service, illetve az NFS protokoll támogatása révén segíti a Microsoft, illetve Linux környezetekbe való integrálást. A DHCP kliens mellett választható DHCP szerver üzemmód is, és igénybe vehetők a dinamikus DNS szolgáltatások. Utóbbi azért is fontos, mert a TS-109 webszerverként is működtethető, sőt ehhez PHP, SQLite és MySQL támogatást is nyújt.

A helyi hálózatban multimédiás tartalmak megosztása sem okoz problémát, erről a beépített UPnP/DLNA-kompatibilis, valamint az iTunes médiaszerver gondoskodik. Fényképekből webalapú, előnézetes fotóalbumot is egyszerűen készíthetünk. Ha valaki nem kívánja huzamos ideig futtatni számítógépét, az a letöltéseket is az eszközre bízhatja, amely FTP, HTTP és BitTorrent adatátvitelt támogatja.

Az adatbiztonságot több szolgáltatás segíti. A TS-109 tartalma – akár automatizált módon – a közvetlenül hozzákapcsolt külső tárolóra menthető, de a hálózat más pontján elhelyezett hasonló készülékre is készíthető tükrözés. A PC-k adatai a NetBak Replicator szoftver segítségével másolhatók a hálózati tárolóra; a szinkronizáción kívül többféle teljes és inkrementális mentési lehetőség kínálkozik. A QNAP TS-109 Turbo Station zajtalan passzív hűtéssel rendelkezik, és automatikus energiatakarékos üzemmódokat is biztosít. Az alapmodell ajánlott ára 278 euró.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés