A fejlesztők bírálják a Google hozzáállását az Android jövőjét illetően

Régóta lehet tudni, hogy az Android és OpenCL barátsága meglehetősen ingatag, és a Google továbbra is a saját Renderscript API-ját tartja elsődleges iránynak. Sajnos a hónapok óta tartó szópárbajban nem igazán jut előre a piac. A gyártók nem tudnak teljesen megegyezni a Google-lel az OpenCL beépítéséről, ugyanis utóbbi cég csak olyan alternatívát vagy Renderscript kiegészítést fogad el, ami garantáltan futtatható a GPGPU-ra tervezett hardveren. Erre önmagában csak a HSA kínál megoldást, hiszen tökéletes kiegészítése lehet a Renderscriptnek. Ezzel a legtöbb gyártó meg is elégedne, de a fejlesztők szerint a Google hozzáállása akkor sem kedvező a jövőre nézve.

Michael Leahy, az EGR Software vezető programozója a legutóbbi AnDevCon rendezvényen élesen bírálta a Google OpenCL felé tanúsított magatartását, utalva arra, hogy a keresőóriás csak a Renderscriptet szeretné előnyösebb helyzetbe hozni. Eközben viszont a fejlesztők inkább OpenCL-t akarnak, ami Michael Leahy szerint még a Google trendekre vonatkozó statisztikájából is világosan látszik. Az pedig csak hab a tortán, hogy például radix rendezésre rengeteg érdekes OpenCL-es implementációt, illetve több ezer kapcsolódó írást lehet találni, eközben Renderscriptre gyakorlatilag egy tényleges implementációt sem ad ki a Google saját keresője, illetve az eredmények többsége OpenCL-es anyagra mutat.

A Google trend az OpenCL előnyét mutatja a Renderscripttel szemben
A Google trend az OpenCL előnyét mutatja a Renderscripttel szemben [+]

Michael Leahy elmondta, hogy a Renderscript nagy gondja a hardver feletti gyenge kontroll biztosítása. A fejlesztő nem mondhatja meg, hogy az adott algoritmust a CPU-n vagy az IGP-n szeretné futtatni és ez nagyon fontos funkció a mai hardverek hatékony kihasználása során. Cserébe persze a kód teljesítményének portolhatósága jobb, mint az OpenCL esetében, illetve az Androidra jellemző fragmentációt is csökkenti, de a fejlesztők inkább teljesítményt szeretnének.

A Google aktuális álláspontja az, hogy az Androidra fejlesztő réteg számára az OpenCL nem szükséges. Itt nagy kérdés, hogy mekkora a minta, mert abban Michael Leahy is igazat ad a cégnek, hogy a fejlesztők nagyjából 90%-át nem érdekli a GPGPU, de a maradék 10% inkább az OpenCL-t választaná és nem a Renderscriptet. A Google ezzel a hozzáállásával a piac legjobb androidos fejlesztőit bünteti, hiszen az általános igényekkel szembemennek.

Michael Leahy arra is kitért, hogy a Google a Java jobb támogatásáért sem tesz igazán semmit. Az összes Android verzió küzd azzal a gonddal, hogy a Java alatt elérhető teljesítmény az alapvető, illetve a legfontosabb nyelvi funkciókkal igen gyenge, és erre a Google egyszerűen nem figyel. Eközben a Java elképesztő módon fejlődik, és fog is fejlődni az elkövetkező években, megemlítve itt a nagyon várt Java 9-es verziót, de a programozó szerint félő, hogy ebből az androidos fejlesztők semmit sem fognak érezni.

Az mindenképp kedvező, hogy már nem csak a gyártók, hanem a legjobb androidos fejlesztők is erősen bírálják a cég hozzáállását. A Google erre nem feltétlenül reagál azonnal, de mindenképp érdemes azon elgondolkodniuk, hogy a Renderscriptet mennyire érdemes erőltetni ilyen ellenállás mellett. A HSA-val kiegészítve a gyártók szemében rendben is lenne ez a törekvés, és talán a fejlesztők is elfogadnák, de itt már nem egy platformról már van szó, hanem a Google agresszív magatartásáról a saját megoldások erősítésére vonatkozóan, még akkor is, ha azt a piac igazából nem akarja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés