Hirdetés

Félhivatalos grafikus driver került elő az Atomhoz - frissítve!

Az Intel a 2011-es év őszén bemutatott Cedar Trail kódnevű Atom platformhoz négy hónappal a start után mindössze egyetlen grafikus drivert tett publikussá. Azóta a sorozat gyakorlatilag csak hánykódik a felhasználói panaszok áradatában, ami a Windows 8 megjelenésével komolyan megerősödött, hiszen az Imagination Technologies által fejlesztett grafikus vezérlőhöz csak a 32 bites Windows 7 operációs rendszer használható. A Microsoft a Windows 8-ra való frissítés során nem figyelmezteti az Cedar Trail kódnevű Atom platformmal rendelkező felhasználókat, hogy a rendszerükhöz nem lesz grafikus driver, így sokan a jobb működés reményében kifizetik az új operációs rendszer árát és átállnak. Sajnos túl későn derül ki, hogy ez a váltás valójában mekkora hiba volt, hiszen a Microsoft nem adja vissza a pénzt az adott hardver nem létező terméktámogatása miatt.

A meglehetősen forró helyzetet csak fokozta, amikor az Intel hivatalosan is elismerte, hogy a Cedar Trail kódnevű Atomhoz biztosan nem lesz Windows 8-as driver, de a felhasználók még máig reménykednek. Erre nemrég okot is adott a Foxconn, amikor felszólították az Intelt a platform korrekt támogatására, de úgy néz ki, hogy ennek sem lesz eredménye, mivel a többi gyártópartner nem áll a Foxconn mellé, így a problémát inkább a szőnyeg alá söprik félve az Intel haragjától.

A Windows 7 operációs rendszer a Cedar Trail kódnevű Atomokkal relatíve használható, de még így is távol áll attól a szinttől, amit értékelhető terméktámogatásnak lehet nevezni. Ez azonban főleg a publikusan elérhető 8.14.8.1065-ös verziójú drivercsomagra igaz, amely az Intel hivatalos meghajtója az érintett termékekhez. Korábban kiderítettük, hogy az Imagination Technologies folyamatosan készíti az új bináris drivereket a platformhoz, csak azokat az Intel nem teszi elérhetővé. A gyártóktól megtudtuk, hogy a 8.14.8.1065-ös eszközillesztő óta legalább fél tucat bináris meghajtót készített már az integrált grafikus vezérlő fejlesztője.

A legutolsó csomag a 8.14.8.1089-es verziót viseli, amely szerencsére kiszivárgott, így a Cedar Trail platformot használó, egyre dühösebb közösség használatba is vette. Fontos megjegyezni, hogy ez a meghajtó az Intel hivatalos publikálása nélkül nem minősül hivatalos drivernek, vagyis senki sem vállal a stabil működéséért garanciát, és ezért a PROHARDVER! sem tud senkit biztosítani arról, hogy a csomag tökéletesen üzemképes. Ugyanakkor a hivatalos 8.14.8.1065-ös eszközillesztő sem stabil, ráadásul hemzseg a hibáktól, azaz nem sok vesztenivaló van egy esetleges váltás során, de mindenképpen saját felelősségre kell elvégezni a telepítést.

Az Imagination Technologies állítása szerint a kiszivárgott drivert ők készítették, így természetesen azt is meg tudták mondani, hogy mit javít. Az előző eszközillesztőhöz viszonyítva az új meghajtó korrigálja a PowerPoint programban előforduló megjelenítési hibákat, a Java programok futtatása során megszűnik a felbontás véletlenszerű váltása és a kép villódzása a kurzor mozgatása mellett, továbbá a munkaasztal HDMI kijelzőre való kiterjesztése nem von maga után esetleges hibaüzenetet, vagy rosszabb esetben rendszerösszeomlást. További javítás, hogy a DisplayPort kimenetre kötött kijelzők mostantól menet közben is beüzemelhetők, így nem szükséges újraindítani a rendszert a kép megjelenítéséhez.

A felhasználók a DirectX programok során is változásokról számoltak be, így például az 1998-ban megjelent Unreal Tournament már fut hardveres gyorsítás mellett is. Bár a sebesség így sem kielégítő, de a szoftveres render másodpercenkénti képkockaszámításához képest sokkal jobb, nem beszélve a hardveres gyorsítás mellett elérhető magasabb grafikai minőségről. Ebből arra következtetünk, hogy az Imagination Technologies folyamatosan javítgatja a DirectX drivert is, ami örömteli hír. Szintén felhasználói visszajelzés, hogy a munkaasztalon az ablakok mozgatása is gyorsabb lett, ami máig a PowerVR IGP-re épülő Atom platformok egyik nagy nyűgje.

A 8.14.8.1089-es driver az alábbi linkről tölthető le, és a 32 bites Windows 7 operációs rendszert futtató Atom D2500, D2550, D2700, N2100, N2600 és N2800 jelzésű termékekhez telepíthető. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a frissítést minden tulajdonos csak saját felelősségre végezze el, mivel a problémás működésért senki sem vállalja majd a felelősséget.

Elképzelhető, hogy pár cég hivatalosan is felkínálja a fenti driver letöltését, így érdemes felkeresni az adott termék weboldalát a támogatás ellenőrzésé végett. Ilyen esetben természetesen a gépezet gyártója már felelősséget vállal a működésért.

Kiegészítés: Az Intel két héttel a hír megjelenését követően hivatalosan is elérhetővé tette a kiszivárgott drivert, így a szerverünkön lévő állományra mutató letöltési linket az Intel hivatalos oldalára cseréltük. Ennek megfelelően a meghajtó hivatalos támogatást is élvez, így az Intel felelősséget vállal a működésért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés