Közeleg a legendás Finalmouse első mechanikus klaviatúrája

A megkérdőjelezhető piaci praktikákat folytató cég messiásként állítja be legfrissebb termékét.

Egeres körökben köztudott tény, hogy a Finalmouse néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag megreformálta a piacot az első lukacsos rágcsáló, az Ultralight elkészítésével, bár ez az állítás nem teljesen igaz, hiszen korábban a Thermaltake is prezentált effélét a Ventus formájában, ám annál a perforációk nem a könnyítést szolgálták, hanem csupán tenyerünk szellőzését voltak hivatottak javítani. Szó, mi szó, az Ultralight sikere láttán fejükhöz kaptak a gyártók, és elkezdték tervezni a maguk iterációit, ami elvezetett ahhoz a Kánaánhoz, amit manapság a kurzorkergetők szegmensében tapasztalhatunk.

A Finalmouse tarolásába még egy sajnálatos apróság közrejátszhatott, ez pedig nem más, mint az, hogy a nagyérdemű kellő mértékű felcsigázását követően az adott modellekből erősen korlátozott példányszámok készülnek, amik jellemzően a debütálás után (jobb esetben) egy-két órával már értékesítésre kerülnek, és a gyártásuk végleg megszűnik, így sokan csak áhítozhatnak rájuk, ha a limitációból eredő ritkaságra építő hiénák által bicskanyitogató módon felpumpált, másodkézbeli árakkal, esetleg licitekkel nem hajlandóak barátságot kötni.

Persze az alapból sem visszafogott árképzés ellenére előfordultak/előfordulnak gondok a minőségellenőrzéssel, s ez méltatlan a kifizetett összegek fejében, ezért a csalódott vásárlók sem a fehér holló gyakoriságával adtak magukról életjelet, azonban ez nem befolyásolta a felkapottságot, és a cég érdemeiből (az ultrakönnyű eszközök széles körű elterjedésének számottevő elősegítése) sem von le túl sokat.


(forrás: Jake Lucky Twitter) [+]

A firma idén elhintette, hogy nyit a mechanikus billentyűzetek felé, és egy olyan konstrukcióval fog előállni, ami felforgatja majd a klaviatúrák világát. Az ilyen jellegű kijelentéseket nyilván célszerű némi fenntartással kezelni, pláne, hogy az elcsepegtetett infómorzsák alapján nem igazán lesz végső megváltás, de az tagadhatatlan, hogy figyelemfelkeltő koncepcióval állunk szemben, még ha a valós használati érték részleteiben kétségbe vonható is.

Amit eddig tudni lehet, hogy az üveg stackkel közelgő újdonság 8000 Hz-es polling rate-tel fog dolgozni, és a fedőlapját egy 2K vagy 4K felbontású kijelző adja, amelyen videók vagy interaktív skinek futhatnak. Ezek a belső memóriában tárolható skinek elvileg az Unreal Engine 5 motor képességeiből profitálnak, és szoftveresen babrálhatunk velük, de a nem interaktív társaik tradicionális videoformátummal operálnak. Számítógépünk tehermentesítéséről a tasztatúra saját rendszerchipje gondoskodik, és az energiaellátásra sem kell külön figyelmet fordítani az USB Type-C interfésznek hála.

Kapcsolók tekintetében lineáris karakterisztikájú, előre megkent, valamint Hall-effektuson alapuló, analóg switch-ekre számíthatunk, noha az utóbbit a számos játékos által jelenlegi gaming királyként kikiáltott (és valóban impozáns) Wooting 60HE billentyűzeteknél már láthattuk. A (jó eséllyel belülről irányított) szivárogtatás még megemlíti, hogy a hamarosan érkező apparátus Stream Deck funkcióval is rendelkezik, de ez tulajdonképp szerteágazó makrózhatóságot takar, amire megint csak volt már bőven példa a múltban, jóllehet, kicsit más köntösben. Ettől függetlenül kíváncsian várjuk december 17-ét, amikor a többi specifikációra is fény derül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés