Friss AMD-útiterv 2006/2007-re

Az AMD az elmúlt hét végén tartotta 2005 Technology Analyst Meeting rendezvényét, amelyen a vállalat terveit mutatták be az elemzők számára a jövő termékeit és gyártástechnológiáit illetően. Az útitervekben kevésbé a hangzatos, de önmagukban semmitmondó kódnevek, mint inkább a hozzájuk kapcsolható technológiák domináltak.

Az idei évben különösebb meglepetésre nem számíthatunk, korábban már hírt adtunk a Toledo (kétszer 1 MB másodszintű gyorsítótár) és a Manchester (kétszer 512 kB L2-cache) kódnevű kétmagos Athlon 64 X2 processzorok érkezéséről, melyeket a San Diego-magos, 2,8 GHz-es Athlon 64 FX-57 követ – várhatóan még ebben a hónapban. Július végén érkezhetnek az AMD64 kiterjesztéssel ellátott Sempronok, így a gyártó kínálatában teljessé válik a 64 bites processzorok kínálata.

Jövőre egyszerűsödik az AMD által használt foglalatok választéka: a noteszgépekben az S1 (638 érintkezős), az asztali PC-kben az M2 (940 érintkezős), míg a szerverekben az F jelzést viselő (1207 érintkezős) foglalat kap helyet. Ezzel párhuzamosan az integrált memóriavezérlőt felkészítik a DDR2 RAM-modulok kezelésére a Windsor (A64 X2), az Orleans (A64/FX) és a Manila (Sempron) kódnevű processzorok esetében is. További újdonság lesz a Pacifica kódnevű virtualizációs, illetve a Presidio kódnevű biztonsági funkciók beépítése a chipekbe.



[+]

2007-ben elérkezik a következő generációs architektúra ideje, amely már a DDR3 memóriákat támogatja, nagyobb gyorsítótárakkal rendelkezik, és gyorsabb HyperTransport interfészen kommunikál a külvilággal, amely 32 bit szélességének és 1,4 GHz-es órajelének köszönhetően 22,4 GB/s adatátviteli sebességet tesz elérhetővé. Ugyanekkorra a chipsetek már a második PCI Express-generációt fogják támogatni, amelynek alapórajele a jelenlegi duplája, 5 GHz lesz.

 



[+]

A notebook-processzorok szegmensében idén folytatódik az enyhe mozgolódás a 25 és 35 wattos maximális fogyasztású Turion 64 és mobil Athlon 64 chipek, továbbá az olcsóbb dtr-gépekben felbukkanó, 62 wattos Mobile Sempron chipek körében. A jövőt vázoló dián érdekes módon 2006-ra csak 35 és 62 wattos mobil CPU-kat látunk. Ez a processzormag megduplázásával van összefüggésben – egyébként összhangban az Intel Yonah kódnevű mobil processzorának fejlesztési irányával és állítólagos enyhe fogyasztásnövekedésével. Az energiafelvételt illető látszólagos lazaság mögött persze további fejlesztések állnak, így a 2007-es prognózis már újra enyhe mérséklődést (és hosszabb akkumulátoros üzemidőt) mutat.

Időközben a jövő évi DDR2-támogatást 2007-ben a DDR3 fogja felváltani, és lassan a mobil CPU-k is megindulnak a nagyobb HyperTransport-sebesség felé. Chipsetet az AMD ezentúl sem készít, ezeket és az AMD-alapú notebookokban is jelen lévő vezeték nélküli hálózati adaptereket (802.11n, majd WiMAX) partnerei fogják gyártani.


[+]

 

A szerverek és munkaállomások mezőnyében 2007-re tervezik az első négymagos processzor megjelenését. A harmadszintű gyorsítótárral és továbbfejlesztett virtualizációs képességekkel ellátott chipek tervezése nem áll meg a teljesítmény növelésénél, az AMD ugyanis automatizált precíziós gyártási eljárásától a csúcsszerverekben/-clusterekben elvárt megbízhatóság jelentős javulását várja. Ezek a chipek 65 nm-es technológiával fognak készülni az új drezdai üzemben, a Fab 36-ban, de már dolgoznak még kisebb csíkszélességű, alternatív gyártási eljárás kidolgozásán is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés