Hirdetés

Friss pletykák a Hawaii kódnevű fejlesztésről

Lassan biztossá válik a Hawaii kódnevű, új generációs grafikus processzor idei startja, így az is körvonalazódik, hogy az AMD milyen specifikációkat gondolt el az új csúcsmodellnek. A legfrissebb pletykák szerint az újdonság első termékmintája már működik a gyártóknál, így az őszi debütálás tartható. A hírek alapján a teljesítménye igen erős, de ennek meg lesz az ára is, hiszen a vállalat inkább 1000 dollárhoz közelítő árcédulában gondolkodik, mintsem a megszokott 500-600 dollár körüliben.

Ezzel gyakorlatilag a VGA-piac egy újabb változáson megy át, így a Radeon HD 7970 megjelenésével szabott magasabb árszintek újra növekedésbe kezdenek. Úgy néz ki, hogy a leggyorsabb egy GPU-s kártyák esetében 700-900 dollár lesz az új árazás. Ennek köszönhetően az elődnek számító Tahiti cGPU továbbra is a termékskála része marad, méghozzá az aktuális árszinten. Arról még nincs adat, hogy ez később mennyire változik.

Az új Hawaii kódnevű cGPU esetében nem számít meglepetésnek, hogy a GCN architektúra megmaradt, így gyakorlatilag csak a feldolgozók számának növelése volt a cél pár extra funkció beépítése mellett. A pletykák szerint az AMD a Radeon HD 2900 XT után újra megpróbálkozik az 512 bites memóriabusszal, amihez GDDR5 szabványú lapkák kapcsolódnak. A memória-órajel nem lesz a maximumra emelve, mivel 7 GHz-es effektív frekvencián a GDDR5-ös lapkák igen sokat fogyasztanak, de ettől függetlenül 400 GB/s körüli memória-sávszélességre van kilátás. A ROP blokkok száma is megnő, így a legfrissebb adatok szerint 48 blending egység lesz a lapkában. A nagy kérdés, hogy a Hawaii mennyi CU-t használ. A Tahiti 32 darab ilyen egységet tartalmaz, aminél biztos több lesz az új cGPU-ban. Információink szerint 40 darab, ami 2560 shader részelemet jelent.

A lapka kiterjedése 450 és 500 mm² között lesz, ami a fenti módosításokkal reálisnak tűnik. Még akár a 48 CU is beleférhet, hiszen egy tömb (ami négy CU-t tartalmaz) ~15mm²-es kiterjedésű. A VRAM mennyisége 4 GB lesz, ami logikus előrelépés a 3 GB-os Radeon HD 7900-as versenyzők után. A magórajel szempontjából még nincs minden tisztázva, de 1 GHz-es paraméterről lehet hallani, míg a TDP limit a megszokott 300 watt lesz.

Ha a pletykált adatokból indulunk ki, akkor a Hawaii cGPU számítási teljesítménye 5,12 TFLOPS lesz. Ehhez még hozzájönnek a különböző extrák, melyek javítják az erőforrások kihasználását az általános számítások alatt. Persze az architektúra nem változott, így olyan radikális előrelépésre nem érdemes számítani, mint az előző körben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés