Hirdetés

Frissülnek és nőnek a netbookok

A 2007-es évben lepte meg a nagyközönséget az Asus az Eee PC sorozattal. Az apró, alapfeladatok elvégzésére alkalmas mobil eszközöknek sokan nem jósoltak túl nagy jövőt, maga a cég is kételkedett a termékcsalád kedvező fogadtatásában, de mára kiderült, hogy az aggodalmuk felesleges volt. Azóta számos gyártó épített hasonló koncepción alapuló terméket, sőt, ma már ott tartunk, hogy olyan vállalatok is megjelentetnek ilyen készülékeket, amelyikek eddig sosem foglalkoztak notebookokal.


A múlt

A termék sikere eleinte még az Intelnek is problémát okozott, ugyanis az apró készülékek lelkét adó Atom processzorok iránti, ugrásszerűen megnövekedett igényeket nem tudták kielégíteni. Egy elemzés szerint a tavalyi év utolsó negyedévében, Európában eladott notebookok 30%-a a netbookok közül került ki. Ami meglepő, hogy a legtöbb netbookot az Acer adta el (közel 1,1 millió Aspire One-t  értékesített), míg az Eee PC-k tömkelegével jelentkező Asus – egymillió eladott darabbal – csak a második.


A jelen

A kezdetekben még 7 hüvelykes modellek készültek, amelyek többféle Linux vagy a Microsoft Windows XP operációs rendszerrel kerültek piacra. Az N270-es Atom és a hozzá kapcsolódó 1 GB-nyi fedélzeti memória, valamint a 945GSE chipset – a maga GMA950-es integrált grafikus processzorával – a mai napig nem változott, de már úton van az utód. Az első ilyen netbookot maga a „feltaláló”, az Asus készítette el, ez lesz az Eee PC 1000HE modell.

A jövő
A jövő

Az elmúlt időszakban kiadott és tervezett netbookoknál jól látható az a tendencia, hogy a kezdeti, kisebb méretű kijelzőket lassan felváltják a nagyobb, 10 hüvelykes modellek. Ezt a legfrissebb hírek is megerősítik, az Asus meg kívánja szüntetni a 8,9 hüvelykesek gyártását, és a nagyobb méretű netbookokra koncentrálnak. Sajnos a kijelzők méretének növekedése nem jelent egyben nagyobb felbontást is, a sztenderd továbbra is az 1024x600-as marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés