Függőleges adattárolás

A Seagate bejelentette, hogy tudósai áttörést értek el a mágneses adattárolásban, és minden eddiginél nagyobb adatsűrűséget értek el. Jelen esetben az érték 100 Gbit / négyzethüvelyk felett van (az eddigi rekord 60 Gbit / négyzethüvelyk volt)! Ezt a cég új, függőleges adattárolási technikájával sikerült megvalósítani, melynek egyik kellemes mellékhatása a nagy sebesség. A mai, hagyományos tárolási technika már csak lassuló ütemben engedi a merevlemezek kapacitásának növelését, elképzelhető tehát, hogy a világ növekvő adattárolási igényét ez az új technika tudja kiszolgálni.

Mark Kryder, a Seagate kutatásokért felelős igazgatója szerint az új technika elérheti a jövőben az 1 Terabit / négyzethüvelyk adatsűrűséget is, ami durván a hússzorosa a mai jobb vincseszterekének.

A "függőleges technika" nem jelent mást, mint hogy az írófej egy menetben több bitet is kódol a mágneslemez egy pontjára, egymás "fölé". Emiatt emelkedhet meg drasztikusan az adatátvitel sebessége is, hiszen ugyanannyi idő alatt a jelenlegi technikák által tárolt (illetve olvasott) bit helyett többre nyílik lehetőség.

A cég be is mutatott egy működő prototípust minnesota-i laboratóriumában. Ez a készülék 330 MB/s (!) átviteli sebességet ért el, az eddig rekord 125 MB/s volt, ráadásul az az eredmény jóval kisebb, 13 Gbit / négyzethüvelyk adatsűrűség mellett született.

Az új, függőleges tárolási technika továbbra is biztosíthatja a merevlemezek kapacitásának és sebességének növekedését. A Seagate előreláthatólag 2004-ben jelentet meg olyan terméket, ami már erre a technológiára épül. Elképzelhető, hogy pár év múlva terabájtban adjuk meg merevlemezünk kapacitását...

Előzmények

Hirdetés