Fujitsu blog: jön az akkumulátor nélküli e-papír

A japán vállalat az E Ink partnereként dolgozik a címben említett koncepción.

A Fujitsu és az E Ink olyan közös projektet jelentett be, amely kibővítheti az e-papírok világát. Persze az E Ink által gyártott aktuális e-papírok kifejezetten energiatakarékosnak mondhatók, elvégre csak akkor fogyasztanak áramot, ha az oldal frissül, de így is akkumulátorral együtt készülnek. Ez a megoldás gyakorlatilag tökéletes az e-könyvolvasók számára, vannak viszont olyan területek, ahol az akkumulátor egyszerűen fizikailag nem beépíthető, ugyanakkor az e-papír előnyeire szükség lehetne.

A fentiek miatt készül az előző bekezdésben említett két cég fejlesztése, amihez az E Ink egy alacsony feszültségű e-papír modult biztosít, míg a Fujitsu olyan FRAM-ot kínál, amely beágyazott RFID LSI-vel rendelkezik, és 860-960 MHz-es UHF sávot támogat. Ezek kombinációjából készült egy olyan referenciadizájn, amely maximum 20 méteres körzetben képes akárhányszor frissíteni az érintett, vezeték nélküli kommunikációval elérhető e-papírokat, és ezek így akármeddig megőrzik a rájuk kerülő információt, hiszen energiát csak tartalomfrissítéskor igényelnek. Az egész furcsa konfigurációnak tűnhet, de valójában nincs itt igazán nagy különbség egy e-könyv olvasóhoz viszonyítva: adott az e-papír, illetve az adattároló szerepét egy FRAM látja el, amely méretben sokkal kisebb az említett eszköz memóriáihoz képest, de nem is kell majd rajta könyveket tárolni.

A Fujitsu és az E Ink logisztikai címkékhez, e-papír jelvényekhez, személyi igazolványokhoz vagy éppen poggyászcímkékhez és árcímkékhez ajánlják a platformot, hiszen ezeken a területeken számít az, hogy az e-papír mellé fizikailag lehetetlen akkumulátort elhelyezni. Fontos kiemelni, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség áramforrásra – ezt valamilyen vezetékes modulon keresztül fogják megoldani a frissítés erejéig, de utána már az adott e-papír tartalma megmarad, ami összességében relatíve olcsóvá teszi ezt a megoldást az akkumulátoros opciókhoz képest. A Toppan Printing és a Denso Wave is résztvevője a projektnek, az említett gyártók a konkrét termékek biztosításánál vállalnak majd szerepet, de erre leghamarabb 2019 végén kerülhet sor.

Azóta történt

Előzmények