Furcsa mérnöki mintákat kaptak a gyártók a Renoir SoC APU-ból

Ezek alapján elképzelhető, hogy az AMD leköveti az Intel szintén furcsa, 10. generációs termékskáláját.

Nem számít túl nagy titoknak, hogy az AMD a 7 nm-es node-ot az ultramobil piacon is beveti, méghozzá a Renoir kódnevű SoC APU-val, amely várhatóan a következő évi elején megrendezendő CES-en kerül majd bejelentésre. Erről a lapkáról viszonylag sokat tudni, többek között Zen 2 processzormagokat kap, míg az IGP marad Vega architektúrára épülő modell, de a Vega 20 GPU-nál modernebb felépítést használ, vagyis lesz benne némi újdonság, csak azt nem tudni, hogy pontosan mik. Információink szerint a Picasso kódnevű lapkához viszonyítva processzormagok száma marad négy, viszont multiprocesszorokból több lesz, de a konkrét értékeket még nem ismerni. Ennek az AMD a fő oka, ugyanis a kiküldött mintákon letiltják a részegységek egy részét, hogy szoftveresen ne legyen kiolvasható a valós szám.

Ami érdekes, hogy a 15 wattos fogyasztási kereten belül két nagyon eltérő termékminta is létezik. Az egyikben négy mag van és 3 GHz-es az alapórajele, viszont az IGP csupán csak 800 MHz-en jár. A másik gyakorlatilag ennek az ellentéte, amelynél a processzormagok 1,8 GHz-en üzemelnek, cserébe az IGP órajele 1,9 GHz.

Az elég nagy kérdés, hogy a végleges paraméterek mik lesznek. A termékminták szempontjából a gyártók ki szoktak próbálni bizonyos dolgokat, tehát nem annyira ritka a kísérletezés. Ugyanakkor az Intel a 10. generációt konkrétan szétválasztotta, így a mobil Ice Lake IGP-je erős, de a processzorrésze gyenge, míg a Comet Lake mobil ennek az ellentettje. Persze a Santa Clara-i óriáscég rákényszerült erre, amit az AMD-nek nem kötelező lekövetnie, viszont valószínűleg megnézték, hogy hol vannak a Renoir határai, ha az egyik részegységet előnybe helyezik a teljesítmény szempontjából, így ha nagyon muszáj, akkor le tudják követni az Intel furcsa termékskáláját.

Információink szerint erre valószínűtlen, hogy szükségük lenne, mivel a Renoir SoC APU IGP-je még visszafogott konfiguráció mellett is gyorsabb az aktuális lapkák integrált grafikus vezérlőinél, de nem elképzelhetetlen, hogy az AMD most már a presztízsre is hajt, és az Ice Lake-re reagálva készítenek legalább egy olyan Renoir modellt, amely az IGP-s tempóra van kigyúrva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés