Hirdetés

A Z790-es Gigabyte lapok felmérik Raptor Lake i9-esünk tuningpotenciálját

Ha eddig kérdés lett volna, hogy mi az a "Biscuits" az UEFI kezelőfelületen, most itt a válasz.

A Gigabyte (Aorus) Z790-es sorozatú alaplapokat és Intel Core i9 processzorokat nyúzó felhasználóknak feltűnhetett már a BIOS-ban egy "Biscuits" nevezetű bejegyzés, amiről nem feltétlenül tudták, hogy micsoda. Bár a dolog nem lett közhírré téve, de ez a funkció arra hivatott, hogy ellenőrizze a központi egységünk szilíciumjának minőségét, ergo abban segít, hogy sikeresen megtaláljuk azokat a példányokat, amelyek jól tuningolhatók.

Ideális esetben egy CPU-nak 100 biscuitje lenne, de a Core i9-13900K átlagos értéke 85, szóval ha egy olyan darabba botlunk bele, ami 90-et vagy többet kapott deszkánktól, az azt jelenti, hogy jó az alapanyagunk, és könnyedén megugorhatjuk a 6 GHz-es szintet, tehát reális esélyünk van rekordokat döntögetni. Persze ha nem vagyunk órajelmágusok, akkor is nyerhetünk a dolgon, mert ha pont kifogtunk egy efféle processzort, ám nem akarjuk túlhajtani, jó pénzért apróra rakhatjuk, és szert tehetünk egy kis profitra.


(forrás: KitGuru) [+]

Érdekes infó, hogy a gyártó tuningmestereként ismert HiCookie szerint (aki egyébként a funkció megálmodója) egy 100 biscuites i9-13900K-nak képesnek kell lennie a 8 GHz-es határ meghódítására, természetesen folyékony nitrogén mellett. Azt célszerű hozzátenni a történethez, hogy a 90 biscuit alatti CPU-k hajlamosabbak az úgynevezett cold bugra, ami annyit tesz, hogy -160 és -186 °C között a chip egyszerűen leáll.

A Gigabyte adatbázisa jelenleg csak a Core i9 termékcsaládra koncentrál, de ez persze nem egyenlő azzal, hogy a jövőben nem lesznek benne a Core i7-esek, netán a Core i5-ösök, ha erre igény volna.

Előzmények

Hirdetés