Hirdetés

Gigantikus felháborodás lett legújabb Radeon Software extrájából

Az AMD módosította a csomagot és kivette a Quake Champions bétájához való hozzáférés lehetőségét.

A tegnapi napon jelent meg a Radeon Software 17.4.4-es verziója, amely telepítés után kirakott egy parancsikont az asztalra. Ez a Quake Champions második zárt bétatesztjéhez biztosított egy exkluzív részvételi igénylésre vonatkozó linket, így a felhasználók jelentkezni tudtak a jelenleg is zajló, tulajdonképpen hétvégi eseményre.

A parancsikonból viszont óriási felháborodás lett, felhasználók sokasága panaszolta a különböző fórumokon, hogy a meghajtó tudta nélkül rakta ki az asztalára a parancsikont. Az AMD a felháborodás hatására újracsomagolta a meghajtót és kivette belőle a parancsikon létrehozására vonatkozó részt, így a most letölthető telepítő már nem rak semmit az asztalra.

Az AMD-től megtudtuk, hogy csupán exkluzív hozzáférést szerettek volna biztosítani a Quake Champions második zárt bétatesztjéhez, de arra nem gondoltak, hogy ez akkora probléma lesz, így elnézést kérnek érte. Aki már telepítette a 17.4.4-es Radeon Software-t, annak nem kell újratelepítenie az új csomagot, egyszerűen csak helyezze a lomtárba az asztalon található parancsikont.

Néhányan a linkrövidítő használata miatt azt is feltételezték, hogy az AMD pénzszerzésre használta fel kihelyezett ikont, de a vállalat ezt határozottan cáfolja. A linkrövidítés magyarázata sokkal egyszerűbb, ugyanis Quake Champions parancsikonja egy beajánló-hivatkozáson keresztül vitte a felhasználót a játék igénylésre vonatkozó hivatalos oldalára. Ez a beajánlás biztosította, hogy az igényelt hozzáférés prioritást élvezzen, vagyis a kód biztosan megérkezzen pár órán belül. Szimplán a Quake Champions hivatalos oldaláról hagyományos formában igényelt hozzáférésnél nem garantált, hogy a szükséges kódot gyorsan megkapja az igénylő, ha egyáltalán megkapja a bétateszt végéig.

A módosított csomagok hatására egyébként, ironikus módon feltűntek olyan hosszázólások is az AMD közösségi csatornáin, amelyek arra kérik a céget, hogy osszák meg a kihelyezett parancsikon linkjét. Ezt igazából megtehetik, de lényegtelen már, mivel az akció csúfos véget ért, így a Bethesda az erre fenntartott kódokat már nem osztja ki, vagyis már nincs értelme megosztani a parancsikon linkjét. Ezzel kapcsolatban úgy tudjuk, hogy az elmúlt egy napban majdnem harmincezer ember kért priorizált hozzáférést a Quake Champions bétatesztjéhez a Radeon Software kihelyezett parancsikonján keresztül. A parancsikonra pedig legalább hetvenezerszer kattintottak rá az emberek

Egyes rosszindulatú elméletek szerint az egész egy jól megtervezett marketingakció volt, ugyanis az AMD és a Bethesda az elmúlt hónapban jelentette be, hogy egy partnerszerződés keretében nagyon szorosra fűzik a barátságukat. Ennek hatására a Bethesda minden később érkező címet az AMD hardvereire szab, de ez az információ még nem jutott el minden emberhez, annak ellenére, hogy ezt a Bethesda is bejelentette már a saját közösségi felületein, illetve az AMD YouTube csatornáján az id Software technikai igazgatója már nyíltan a Ryzen processzorokat méltatja. A fentiek azonban minden korábbinál lényegesen nagyobb médiafigyelmet generáltak, így hatékonyabban juthat el az emberekhez az az üzenet, hogy a Bethesda új játékait AMD hardvereken érdemes futtatni. Ez azonban egy eléggé sarkított nézet, és nehéz rá utalásokat találni, hogy ennyire meg volt tervezve az egész, de önmagában az, hogy az emberek jó része – pusztán a média figyelmének köszönhetően  – erről beszél egy napja, mindenképpen elgondolkodtató. Főleg azért, mert az AMD konkrétan eltitkolta, hogy a meghajtó kihelyez egy ikont a munkaasztalra, illetve mára gyorsan elkészítenek egy módosított csomagot, amelyből hiányzik ez a funkció, így rögtön azt kommunikálhatják, hogy mennyire hallgatnak a felhasználók visszajelzéseire.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés