Hirdetés

A Google és az AMD segítségével kövezi ki a 3D-s tokozási technológiákat a TSMC

Az érintett cégek összefogtak a fejlett chipdizájnok mielőbbi megszületése érdekében.

A TSMC még a nyáron beszélt az érkező technológiáiról, amelyek között a különböző tokozási eljárások kulcsszerepet kapnak. A Nikkei Asia most arról számolt be, hogy a tajvani bérgyártó partneri megállapodást kötött a Google-lel, hogy mihamarabb elkészülhessenek a fejlett, 3D-s tokozást használó chipdizájnok, és a fejlesztésekbe bevonják az AMD-t is.

Az eléggé világosan látszik, hogy a jövőben az egyes tokozási eljárások jelentik a teljesítménynöveléshez vezető utat, de nem egyszerű problémáról van szó, hiszen az egyes eltérő igényekre különböző összeköttetési megoldásokat kell fejleszteni. Ebből a szempontból a TSMC elég jól áll, hiszen a SoIC, az InFO és a CoWoS eljárások folyamatosan fejlődnek, lefedik a valós piaci igényeket, de a komplex tokozást alkalmazó, vagyis az előbbi megoldásokat valamilyen módon vegyítő dizájnokhoz több kell.

Az alapot majd a TSMC Miaoliban felhúzandó gyára adja, amely várhatóan 2022-ben lesz képes tömeges szinten kiszolgálni az igényeket. Ez az üzem már képes olyan SoIC eljárásra épülő fejlesztéseket gyártani, amelyek InFO, illetve a CoWoS tokozási megoldásokat is bevethetnek.

A Nikkei Asia információi szerint a Google és az AMD ugrik majd elsőként az új lehetőségekre. Ez valószínűleg nem meglepetés, mivel mindkét cég kifejezetten érdekelt a szerverpiacon, és ezek a rendkívül drága tokozási eljárások eleinte főleg ezen a szegmensen belül kerülnek majd bevetésre. A TSMC-nek is jól jönnek a partnerek, hiszen kvázi állandó megrendelőket szereznek maguknak. Amíg ugyanis az egyszerűbb tokozási megoldások tömeges szinten gyárthatók akár több bérgyártó bevonásával is, addig a komplex dizájnok esetében annyira egymásra épül a teljes rendszer, hogy minden komponenst a tajvaniak technológiáját használva kell összerakni.

A Google és az AMD fejlesztései abból a szempontból fontosak a TSMC-nek, hogy többféle dizájnra validálhatják a tokozási eljárásaikat, ami a széles körű alkalmazhatóság mielőbbi biztosítása érdekében kritikus tényezőnek számít. Természetesen a Google és az AMD ezzel kockáztat, hiszen ismeretlen terepre merészkednek, viszont sokat tudnak nyerni rajta, ha az alkalmazott technológiák már elsőre is jól működnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés