A megszokott utat járja a GPD WIN Max 2

PC-s kézikonzol készül notebook beütéssel, ráadásul kérhető Intel és AMD platformmal is.

A GPD bejelentette, hogy érkezik a WIN Max 2 nevű fejlesztésük, amely egy igen érdekes hibridnek tűnik, ugyanis egyesíti a PC-s kézikonzolok és a notebookok legjobb tulajdonságait. A cég korábban is tervezett hasonlót, így elmondható, hogy ebben a dizájnban bíznak leginkább, amiben egyébként van ráció, mert ilyen formában olyat alkotnak, amihez mérhetőt más nem kínál.

Az összecsukva 160 x 227 mm kiterjedésű szerkezet 10,1 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, aminek 2560x1600 pixel a maximális felbontása, de a vállalat inkább 1920x1200 képpontot ajánl a játékokban. Az ötödik generációs Gorilla Glass üveggel befedett, tízujjas érintőkijelző mellé olyan stylus is jár, amellyel 4096 nyomásszint különböztethető meg.

Belülre 128 GB-os, valamint 1 vagy 2 TB-os (akár PCI Express 4.0-s interfésszel kommunikáló) M.2-es SSD kerülhet, amelyet négy hangszóró, egy Wi-Fi 6/Bluetooth 5.2 modul, egy SD/microSD szabványú kártyaolvasó, egy 2 megapixeles webkamera, illetve még egy extra M.2 csatoló egészít ki. Az 67 wattórás akkumulátor 100 wattos USB PD szabványon keresztül gyorsan feltölthető, és ezen túlmenően adott még egy USB4/Thunderbolt 4, egy HDMI 2.1, egy Type-C-s és három Type-A-s USB 3.2 Gen2 konnektor is.

Az opcionális 4G modemmel is kérhető, előtelepített Windows 11-gyel érkező rendszer minden esetben aktív hőelvezetést használ, viszont a platform tekintetében a felhasználók választhatnak az Intel és az AMD között, noha a GPD ugyancsak felosztja a felhasználási módokat.

Ha valaki inkább munkára keres olyan dedikált gamepaddel rendelkező notebookot, amivel időnként játszana, akkor érdemes az Intel Core i7-1260P opciót választani Iris Xe IGP-vel, illetve 16 GB-nyi, 5,2 GHz-es effektív órajelű LPDDR5 rendszermemóriával. Ez a kombináció az AMD-s platformnál nagyjából 10%-kal gyorsabb a négy erős és nyolc gyengébb magot biztosító processzorrész teljesítményét tekintve, viszont cserében az IGP-je 50-60%-kal gyengébb.

Az előbbiek miatt van játékosoknak szánt platformalternatíva is, így aki inkább játékra keres olyan dedikált gamepaddel rendelkező noteszgépet, amivel időnként dolgozna is, érdemes az AMD Ryzen 7 6800U opciót választani Radeon 680M IGP-vel, illetve 16 vagy 32 GB-nyi, 6400 MHz-es effektív órajelű LPDDR5 rendszermemóriával. Ez a dizájn már klasszikus nyolcmagos kialakítás, csak erős magokkal, így optimális a modernebb játékok futtatásához.

Magáról a fejlesztésről leszerelhető az összes gamepad komponens, így könnyen átalakítható üzleti célra, továbbá az USB4/Thunderbolt 4 csatolónak hála eGPU házakba helyezett VGA-k szintúgy köthetők hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a cég a vásárlóra bízza a fogyasztás paraméterezését. Alapértelmezetten mindkét masina 28 wattos TDP keretre van beállítva, de ezt az inteles verziónál 20, míg az AMD-snél egészen 15 wattig lehet csökkenteni.

A GPD WIN Max 2 Indiegogo kampánya hamarosan indul flexibilis finanszírozás mellett, ám sajnos az árazása annyira nem tetszetős. A legolcsóbb konfiguráció 899 dollárért igényelhető, amibe AMD Ryzen 7 6800U kerül 16 GB memória és 128 GB-os SSD társaságában. Az 1 TB-os tárkapacitásért már 1000 dollárt kér a cég, amely 1200 dollárra emelkedik, ha RAM-ból 32 GB-ot szeretnénk, s végül 1300 dollárért vihető a 2 TB-os SSD is. Intel Core i7-1260P processzorral egy 1000 dolláros modell férhető hozzá, 16 GB memóriával és 1 TB-os SSD-vel az opcionális 4G modem viszont minden esetben 80 dolláros extra kiadást jelent.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GPD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés