Gyártásra kész az új USB szabvány

Az USB-IF még áprilisban jelentette be, az USB 3.0-s szabvány továbbfejlesztett verzióját, mely az aktuális megoldáshoz képest kétszeres adatátviteli tempót ígér, így a SuperSpeed mód 5 Gbps-os sávszélessége 10 Gbps-ra gyorsul. Utóbbi a nagyobb sebesség miatt megkapta a SuperSpeed+ jelzőt. Ehhez nyilván új interfész szükséges, így az aktuális USB 3.0-s eszközök és kábelek nem támogatják majd, de szerencsére a funkcionális működés minden oldalról biztosított.

Lényeges változás a korábbi hírben közölt adatokhoz képest, hogy az USB-IF az elnevezés szempontjából meggondolta magát, így az új szabvány már az USB 3.1-es jelzést kapja. Ez jó döntésnek ítélhető, mivel túlzott kavarodás lett volna, ha megmarad az USB 3.0-s jelölés, miközben a két szabvány a sebesség és a maximálisan leadható teljesítmény szempontjából is eltér.

Az USB-IF partnerei jelezték, hogy a lehető leggyorsabban elérhetővé teszik a megfelelő eszközöket és kábeleket az USB 3.1 támogatásához. Azt persze figyelembe kell venni, hogy a mai USB porton kommunikáló termék többségéhez még az USB 3.0 által kínált sebesség is sok, így az átlagos termékek piacán túl nagy változásra nem érdemes számítani. A Thunderbolt viszont fenyegetésként tekinthet az USB 3.1-re, hiszen a jelentősen szélesebb eszközpark és a sokkal kedvezőbb gyártói támogatás az utóbbi mellett szól, és most már a sebesség szempontjából sem lesz lemaradás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés