Hamis kép terjeng a weben egy állítólagos AMD lapkáról

Pár napja mindenki felkapta a fejét a ChipHell fórumán kiszivárogtatott, igen mosott képre, mely állítólag a Hawaii kódnevű Volcanic Islands családba tartozó grafikus processzor felépítését mutatja. Nos, a hír megírásával máig vártunk, mivel eleve hamisnak tűnt. Elsődlegesen azért, mert nem GPU-ról, hanem APU-ról van szó a felépítés alapján. Ezzel kapcsolatban biztos nem a Volcanic Islands termékcsalád része, hiszen az APU-kat az AMD nem szigetcsoportokról nevezi el, hanem folyókról, vagy folyó melletti településekről. Sőt, még a GPU-k is konkrét szigetet takarnak, így a Hawaii kódnév eleve megkérdőjelezhető. Persze nyilván bármi megváltozhat a névadás tekintetében, de kezdettől fogva gyanús volt az egész.

A Hawaii GPU-t ábrázoló hamis kép
A Hawaii GPU-t ábrázoló hamis kép (forrás: ChipHell) [+]

A paraméterekre rátérve gyakorlatilag a Tahiti duplázását láthatjuk. Ezt nyilván nem lehetetlen kivitelezni, csak nem biztos, hogy érdemes. A Tahiti dizájnja úgy lett beállítva, hogy az aktuális és a közeljövő játékainak feleljen meg, de viszonylag sok előadást tartott az AMD a későbbi generáció elvi felvázolásáról. Sajnos tényleges adatok sosem merültek fel, de igen konkrét irányt jelölt ki a cég. Ebbe az irányba pedig a Tahiti duplázása ugyan beleférhet, de közel sem ideális. Az új konzolok megjelenésével a CU-k száma jobban nő majd, mint a fixfunkciós egységeké, hiszen a végső cél, hogy a feldolgozó futószalagból gyakorlatilag minden lépcső programozható legyen.

Az AMD hivatalos jövőképe a számítógépes grafikáról
Az AMD hivatalos jövőképe a számítógépes grafikáról [+]

A 20 nm-es gyártástechnológia is sántít. Bár a TSMC jól áll a fejlesztéssel, és minden bizonnyal FPGA-kon és GPU-kon kezdi meg az új node a karrierjét, az év végi start így is rizikós. Inkább 2014-ben érdemes az első 20 nm-es lapkákra számítani, azon belül is leghamarabb tavasszal, éppen ezért nagyobb a valószínűsége, hogy az idén érkező új generációs Radeonok 28 nm-en készülnek. Ráadásul a felvázolt lapka 20 nm-en 500-600 mm² között lenne, amivel nyilván nem számolt, aki készítette.

A hamis kép forrása
A hamis kép forrása [+]

A legfőbb bizonyíték pedig a hamis szivárgásra, hogy konkrétan ugyanez a koncepció háromnegyed éve feltűnt a SemiAccurate fórumán. Azóta az eredeti kép már törlésre került, de más újra feltöltötte, így beszúrtuk a hírbe is. Fontos megjegyezni, hogy az egész a képzelet szüleménye, ami azt ábrázolja, hogy egy igen gyors heterogén módon programozható APU hogyan is nézhetne ki, és ezzel más szándéka nem is volt a készítőnek. A ChipHellre lényegében ennek a képnek a rosszabb minőségű mása került fel, mint szupertitkos világverő projekt.

Sajnos az internet velejárója, hogy az egyre jobb képszerkesztő programokkal készített hamis termékfotók vagy útitervek bukkannak fel időnként. Az AMD-vel kapcsolatban amúgy is megszaporodtak a pletykák, elég csak a pár hete előkerült Gaming Evolved útitervre gondolni, ami szintén bejárta a világot, de hivatalos megerősítést kaptunk, hogy maga a kép hamisítvány. Persze a tartalma ettől még részben vagy egészben igaz lehet, de erről idő előtt nem szeretne beszélni sem az AMD, sem pedig a partnerek. Mivel ebből a szempontból úgyis falakba ütközünk, így ezt a témát nem is boncolgattuk tovább.

Igen jó minőségű, de hamis Gaming Evolved útiterv
Igen jó minőségű, de hamis Gaming Evolved útiterv [+]

A pletykagyár persze sosem áll le, így a jövőben is számíthatunk hasonló híresztelésekre, de érdemes odafigyelni, mert ezek igazságtartalma gyakran  megkérdőjelezhető. Sajnos azt nehéz eldönteni, hogy mi lehet igaz, hiszen esetenként a hamisítvány minősége igen profi, de a Hawaii kódnevű GPU esetében a pontatlanságokra fel lehetett volna figyelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés