Hirdetés

Hogy áll az Ultrabookok eladása?

Világos, hogy az elemző cégek következtetéseit, jóslatait érdemes fenntartásokkal kezelni, de most az év végéhez közeledve már körvonalazódnak az idei eredmények az Ultrabookok eladásai kapcsán. Talán senkit sem lep meg, hogy az Intel optimista jóslata távolról sem teljesült, a notebookpiac 40%-os részesedését meg sem közelítették a vékony laptopok. Az AIB Recearch elemzése szerint 21 millió Ultrabook talált gazdára világszerte, ami a nagyjából 200 milliós teljes notebookpiac 10,5%-a. Az Ultrabook jelentős részét, a felét, vagyis 10 milliót az USA-ban adták el, ami az ottani 55 milliós notebookpiac ötödét teszi ki. Ráadásul ebben még nincs benne a MacBook Air, mely nagy népszerűségnek örvend a tengeren túl.

Ultrabook költségeinek aránya 2011-ben - azóta az SSD aránya csökkent
Ultrabook költségeinek aránya 2011-ben - azóta az SSD aránya csökkent (forrás: DRAMeXchange)

Érdemes megnézni a DRAMeXchange tavaly novemberben készült előrejelzését, mely nem csak az éves részesedést, hanem az egyes negyedéveket is egészen pontosan megjósolta. Az Ultrabookok iránt a harmadik negyedévben nőtt meg a kereslet annak ellenére, hogy idén világszerte a szokásosnál sokkal szerényebb volt az iskolakezdési (back to school) vásárlási szezon. A növekedésnek két oka van. Egyrészt sokan kivárták a Windows 8 startját, másrészt szerintünk ennél meghatározóbb szerepe volt annak, hogy az Intel az Ultrabookok második generációjával jelentősen lejjebb faragta a kategória átlagárát.

Ultrabook eladások és részesedésük a notebookpiacból
Ultrabook eladások és részesedésük a notebookpiacból (forrás: DRAMeXchange)

Alapvetően nem lettek olcsóbbak az unibody házas, SSD-vel szerelt, kicsi és könnyű, prémium notebookok, viszont változott az Ultrabook definíciója. Immár nem kötelező kizárólag drága SSD-t használni, hibrid megoldások (kis SSD és nagy HDD) is szóba jöhetne, több gyártó olcsóbb anyagokból (például üvegszál erősítésű műanyag) oldotta meg a házat, illetve nagyobb számban jelentkeztek a 14 hüvelyk fölötti modellek, így szélesedett a potenciális vásárlói közönség. Sajnos, az Intel nem csökkentette számottevően az Ultrabookok alapját képező, alacsony fogyasztású Core i processzorainak árát, pedig ez a komponens teszi ki a vékony laptopok költségeinek több mint a negyedét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés