Az IBM részletezte legfrissebb útitervét

Az IBM előállt egy friss útitervvel, amely a vállalat terveit viszonylag részletesen szemlélteti, és előre vetíti, hogy lesz némi változás a korábbi adatokhoz képest. A cég aktuális csúcsmodelljének a Power8 számít, amely még 2014-ben jelent meg, de már akkor lehetett tudni, hogy 2016-ban jön egy Power8+ jelzésű verzió. Utóbbi megérkezik, meg nem is, ugyanis maga a Power8 jelzés eltűnik, így az új modellre az IBM mostantól a Power8 NVLINK-kel jelölést használja.

Valójában nem történt változás, csupán arról van szó, hogy amikor eredetileg a Power8+ felkerült az útitervre, akkor az NVLINK még név szerint nem létezett, illetve az NVIDIA sem jelentette be, hogy fejlesztenek egy ilyen interfészt. Most, hogy egészen tisztán lehet beszélni a lehetőségekről, az IBM inkább a direktebb jelölést választotta. A Power8 NVLINK-kel egyébként az eredeti Power8 processzor kiegészítése. Egyrészt a 12 darab Power8 mag némi továbbfejlesztést kap, illetve a nevének megfelelően beépül két darab NVLINK vezérlő, illetve a CAPI már nem csak egy, hanem két speciális gyorsítót is képes lesz kezelni. A többi tényező marad változatlan, így például a 22 nm-es FD-SOI gyártástechnológia is.

A Power8 NVLINK-kel kifejezetten alkalmas lehet a Tesla P100 mellé, mivel egy ilyen processzorra két GP100-as GPU kapcsolható. Ezek a gyorsítók ráadásul a processzorba épített IOMMU-n keresztül, vagyis lényegében közvetlenül elérik a rendszermemóriát is, így nincs akadály az egységes virtuális memória támogatása előtt. Erről részletesebben az alábbi oldalon írtunk.


[+]

2017-ben érkezik a Power9 architektúra, amelyre az első processzor a P9 SO lesz. Ez már a GlobalFoundries 14 nm-es LPP node-ján készül és 24 darab új architektúrára épülő processzormagot fog tartalmazni. Alapvető újításnak foghatók majd fel a felhős kiszolgálókhoz szükséges extrák, illetve a biztonság kiterjesztése, de a legfőbb változás a Power8-hoz használt Centaur pufferchip elhagyása, így a P9 SO memóriavezérlői már direkten érik el a rendszermemóriát. A Centaur pufferchip azonban az egy- és kétutas szerverek piacát leszámítva hasznos, így ez visszakerül a később érkező P9 SU-ban, de utóbbi még nem tudni, hogy melyik évben érkezik.

Az IBM stratégiájában fontos fontos szerepet kap majd az OpenPower konzorcium is. Amely a Power8 és a Power9 architektúrát kínálja licencre, és a vállalat szerint lehet majd számítani partnerek által szállított processzorokra. Többek között az NVIDIA számára fontos lehet egy Pascal IGP-vel ellátott Power8-as processzor, mivel így már az NVLINK teljesítménykorlátait is kiütik, így az egységes virtuális memória támogatása rendkívül nagy sebességgel lenne megvalósítható. Megemlíthető még a Xilinx is, hiszen az FPGA-k integrálása is egyre reálisabb iránynak tűnik. Az IBM szerint ezek az egyedi lapkák 2018-2020 között érkezhetnek meg.

2020 után a vállalat már a Power10 architektúrával számol, de erről már nincs lényegi információ, azon kívül, hogy egyszer majd elérhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés