Hirdetés

IDF: Hívj, ha elérted a 6 GHz-et!

Egy manapság egyre kevésbé szokatlan, ugyanakkor kiemelten kezelt demonstrációnak lehettek tanúi tegnap az IDF-re kilátogató érdeklődők: Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója előadásában épp az új generációs, 45 nanométeres csíkszélességgel készülő processzorokban rejlő komoly potenciálról beszélt, amikor mintegy szavait nyomatékosítva felhívta a színpadra Charles Wirth-et, az extrém tuningosok gyűjtőhelyeként ismert XtremeSystems.org tulajdonosát, aki élő egyenesben fogott hozzá egy négymagos Yorkfield-prototípus tuningolásának.


Otellini és Wirth a színpadon
Forrás: XtremeSystems.org

Wirth speciális, saját fejlesztésű hűtési alkalmatosságaival az előadás során rövid időn belül a névleges órajelet jóval meghaladó mértékig tuningolta az eredetileg 3 GHz-en ketyegő CPU-t. A tuningmester ugyanezzel a rendszerrel korábban 5,56 GHz-es maximális órajelet ért el, ezzel megdöntve gyakorlatilag minden addig létező sebesség-világrekordot. Wirth a demonstráció után adott nyilatkozatában állította, hogy a CPU szerinte tovább is bírná az órajel emelését, egyben utalva arra, hogy az 5,56 GHz-es rekordot az ilyen kísérletek során viszonylag szerénynek számító, 1,7 voltos CPU-üzemfeszültséggel sikerült elérnie.


Tolongás a sztár előtt
Forrás: Intel

A szakember a rekord eléréséhez egy Intel X38 lapkakészlettel ellátott Asus alaplapot hívott segítségül, melybe a processzoron kívül DDR3-as Corsair Dominator memóriamodulokat és egy alapórajelen járó GeForce 8800 Ultra videovezérlőt illesztett. A processzort -160 °C-ig hűtve az extrém tuningos két percen belül 5 GHz fölé tornászta a CPU órajelét, és a nézők előtt megdöntötte a kategóriában érvényben lévő SuperPi 1M, Aquamark 3 és Cinebench 10 rekordokat (ugyenezzel a konfigurációval korábban a PCMark 2005, 3DMark 2005 és 2006 benchmarkokkal is rekord eredményeket sikerült elérnie).

Tudósítók szerint a bemutató végeztével Otellini viccesen azzal búcsúzott Wirth-től, hogy a tuningspecialista mindenképpen hívja fel, ha elérte a 6 GHz-es órajelhatárt – erre egyébként a bennfentesek szerint minden esély megvan még a 45 nanométeres csíkszélességű Intel CPU-k november 12-i rajtja előtt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés