Hirdetés

IDF: WiMAX-chip az Inteltől

Az Intel bemutatta a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) vezeték nélküli hálózati technológiát támogató lapkája első mintáit. A Rosedale kódnevű egychipes megoldás gyakorlati tesztelése és a tanúsítási folyamat a jövő év elején kezdődhet. A sorozatgyártás kezdetének időpontjáról az Intel egyelőre nem nyilatkozott.

A Rosedale kompatibilis az IEEE által ratifikált 802.16-2004 szabvánnyal, amely nagysebességű pont-pont kapcsolatot biztosít az internet-előfizetőknek. A 802.11 szabványcsalád által definiált Wireless LAN-ok jelenleg maximum 54 (egyedi megoldásokkal 108) Mpbs sávszélességet biztosítanak – speciális antennák nélkül nyílt terepen is legfeljebb pár száz méter távolságban. A WiMAX ezzel szemben 70 Mbps sebességet nyújt, hatósugara pedig 48 kilométer. A WiMAX így elsősorban ott lehet ideális választás, ahol nincs elkészült vagy bővíthető (optikai vagy rézalapú) hálózat, illetve ahol – például ritkásan beépített területeken – a megfelelő reakcióidőt és sávszélességet garantáló vezetékes hálózat kiépítésének költsége nem áll arányban az adott területen elérhető bevétellel. Sebességéből adódóan a WiMAX mind a DSL-, mind a kábeles előfizetések versenytársaként jelentkezik.

Ha a WiMAX Forum és az Intel tervei megvalósulnak, 2006-tól notebookokban, 2007-től pedig mobiltelefonokban is feltűnik a technológia. Az amerikai gyártó mellett a Fujitsu Microelectronic is hírt adott saját WiMAX-chip fejlesztéséről, ennek első prototípusai 2005 elejére várhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés