IFA 2013: Satellite hibrid a Toshiba műhelyéből

A Toshiba a IFA-n előállt két pénztárcabarát hibriddel, melyek technikailag ugyanazt a dizájnt kapták meg. A tabletrész 13,3 colos, LED-es háttérvilágítású, IPS paneles kijelzőt kapott, aminek a felbontása 1366x768 pixel, emellett tíz újjal is tapicskolható. Ehhez kapcsolódik a billentyűzetes dokkoló, amiben egy extra akkumulátor is van, hogy növelje az üzemidőt, de egy USB 3.0 port is árválkodik rajta.

A W30t és a W30Dt esetében közös pont, hogy mindkét modellben 4 GB kapacitású, DDR3L szabványú rendszermemória kapott helyet, ami mellett 500 GB-os merevlemez található. Utóbbi furcsán hat egy hibrid tabletrészben, de elsősorban ezért lesz a konkurens megoldásoknál olcsóbb a két újdonság. Természetesen micro HDMI, micro USB, microSD található az eszközökön, illetve az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a Bluetooth 4.0 sem hiányzik, a HD webkamera és a DTS Studio Sound technológiára építő sztereó hangrendszer mellett. Mindemellett a Windows 8.1 operációs rendszer természetesen előtelepítésre kerül.

A W30t-ben egy Haswell lapkára épülő Intel Core processzor dolgozik HD Graphics 4200-as IGP-vel, ami támogatja a DirectX 11.1-et, az OpenGL 4.0-t, az OpenCL 1.2-t és a C++ AMP-t. A grafikus vezérlő típusából kitalálható, hogy a legalacsonyabb, 11,5 wattos TDP fogyasztású Y-os verziók egyikéről van szó. Ennél pontosabb adat nincs, de mivel pénztárcabarát hibridről beszélünk, így nyilván az egyik kétmagos Core i3-as modell lett kiválasztva. Ezt egy ventilátor teszi hűvösre.

A W30Dt-ben már AMD Temash SoC APU dolgozik, és itt már sikerült a passzív hűtést is megoldani, hiszen a 3,9 wattos TDP fogyasztással rendelkező A4-1200-as megoldás került a kijelző alá. Ebben két darab 1 GHz-en üzemelő Jaguar mag dolgozik, egy 128 shader részelemből álló GCN architektúrára épülő, 225 MHz-en ketyegő Radeon HD 8180-as IGP mellett. Utóbbi támogatja a DirectX 11.2-t a Tiled Resources funkció legmagasabb működési szintjével, illetve megoldott az OpenGL ES 3.0, az OpenGL 4.3, az OpenCL 1.2, valamint a C++ AMP kezelése is.

Ahogy említettük az olcsóságnak az üzemidő oldalán keletkezik hátránya, ugyanis a merevlemez kiterjedése miatt a tabletrészbe nem lehetett túlzottan nagy akkumulátort építeni, illetve maga a mechanikus alkatrész is jóval több energiát igényel, mint egy SSD. A vállalat hivatalosan erről nem is beszél, de az IFA rendezvényen nem sok információ marad titokban. A dokkolóról leválasztva az Y-os Intel Core i processzorral dolgozó Satellite W30t nagyjából két és fél óráig bírja minimális terheléssel, míg az AMD A4-1200-as SoC APU-t használó W30Dt hasonló körülmények között négy óráig marad üzemképes. A dokkolóra helyezve már jobban teljesítenek a termékek, mivel kapnak egy extra akkumulátort, aminek hála az üzemidő a W30t esetében 4-5, míg a W30Dt mellett 6-7 órára nő.

A Toshiba Satellite W30t a negyedik negyedévben lesz elérhető Európában, de konkrét árról még nincs adat, viszont 650 dollár körüli összegre érdemes számítani. A mozgásérzékelésre és arcfelismerésre is képes Satellite W30Dt kap majd egy hangzatos Satellite Click nevet, de csak az Egyesült Államokban lesz elérhető a Best Buy áruházaiban és online webáruházában, valamint a Toshiba Direct webáruházán keresztül, méghozzá 599 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés