Hirdetés

Intel-VIA: jusztse licenc, most még..

A ZDNet szerint, a VIA-nak kerek perec meg lett mondva, hogy az S3-megvásárlásával semmilyen jogot nem szerzett P4 chipset-ek gyártására, azaz no licence at all..

Ha ez sokáig így marad, akkor a piac ezen szegmensében igen tüchtig kis hendikepet szedhet magára a VIA a többi chipset-gyártóhoz képest, hiszen mind az Ali, mind a Sis, mind pedig az Ati(!) bír már Intel-es engedéllyel, az ügyet illetően..

Pedig a VIA olyannyira biztos volt magában, hogy már meg is alkotta saját P4-es chipkészletét PX266 néven. Amit most továbbra is kénytelen ugye magának megtartani, mert hogy piacra nem dobhatja, az olyan biztos, mint ahogyan a 167MHz elérhetetlen volt Iwill KK266-os lapunk számára.. Sokan persze rögtön hozzáteszik, hogy nem lennének meglepve, ha idővel azért ezt a licencét is pénzzé tenné az Intel, azaz eladná a gyártási jogot a VIA-nak is, azonban ez még a -távolabbi- jövő zenéje, legkorábban is mindössze az év végén számíthatni rá..

Az pedig vélhetően alig jelent valamit, hogy a Cyrix is a VIA kelengye része már egy ideje, hiszen az ügylet bonyolódásakor még nem sok volt terítéken a P4-ből.

Az év végi debut azonban egyebeket is felvet, hiszen ez a dátum már igen közel esik a Brookdale második változatának megjelenéséhez, amely már DDR-RAM-okkal jönne, azonban a VIA mostani akciója azt is jelzi, hogyha rajta múlna, akár az Intel évek múlva megjelenő chipkészleteire is egy hétvége alatt meglenne a válasszal.. :)

Hirdetés