Egyre több adat derül ki az érkező Alder Lake-N-ről

Az Intel új, beágyazott rendszereket célzó platformja a célirányosan tervezett Elkhart Lake kódnevű fejlesztést váltja.

Még az előző esztendő végén írtunk arról, hogy az Intel nem tervez külön dizájnt a beágyazott rendszerek piacára, helyette az Alder Lake-N érkezik, ami az ultramobil piacra nevező Alder Lake-M erőteljes butításának számít.

Már a korábbi hírünkben is jeleztük, hogy az Alder Lake-N-ben egyáltalán nem lesz aktív P-Core, azaz csak kisebb teljesítményű E-Core-okat kínál. Mostanra kiderült, hogy ezek közül maximum nyolc darab található majd a fejlesztésben, míg az IGP tekintetében az asztali Alder Lake-S GT1-es dizájnja köszön vissza, 32 darab feldolgozóegységgel. Persze az egyes, kisebb teljesítményű modellek esetében a részegységek száma kevesebb lehet.

Eddig igazából nagy meglepetés nincs, nagyjából erre lehetett számítani, viszont a memóriavezérlő is meg lesz vágva, mivel a készülő tokozáson csak 64 bit lesz kivezetve a 128 bites memóriabuszból. A processzoron beüli PCI Express vezérlő tekintetében még nincs pontos adat arról, hogy milyen képességeket enged kihasználni az Intel, de az biztos, hogy a vezérlőhídon keresztül kilenc PCI Express sáv szabadon felhasználható lesz a gyártópartnerek számára. Tekintve a célpiacot az sem lenne meglepő, ha maximum ennyivel lehetne gazdálkodni.

A készülő platform fogyasztása az aktív részegységek számától függően 6-15 watt közötti tartományba esik a PL1 paramétert tekintve, míg a PL2 érték 10-35 watt közé ékelődik be.

A várható megjelenésről még nincs pontos adat, de maga a fejlesztés a hardvert tekintve kész van, igazából már csak a szoftveres háttér kapcsán történnek munkálatok, tehát lényegében akármikor elstartolhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés