Javában készülnek az Intel és az AMD erősebb mobil lapkái

Az idei év a visszafogott fogyasztásról szólt, de jövőre jöhetnek a gyors megoldások.

A mobil vonalon ugyan az Intel és az AMD is újított az idén, de a nyolcadik generációs mobil Core processzorok, illetve az Ryzen Mobile modellek is az alacsony fogyasztású kategóriát célozták meg. Nincs ezzel semmi gond, de vannak felhasználók, akik többet szeretnének, mondhatni üzemidőt is áldoznának a nagyobb teljesítményért cserébe. Számukra a 2017-es esztendő nem volt izgalmas, de 2018-ban már bővül az említett cégek termékskálája.

Az Intel a hatmagos Coffee Lake-et hozza a mobil vonalra, ezen belül is a 45 wattos TDP kategóriába, ami minden bizonnyal konfigurálható lesz valamilyen mértékben. Ez a lapka nagyon hasonló a fentebb linkelt nyolcadik generációs Core megoldásokhoz, csak négy helyett hat magja van, amivel az utolsó szintű gyorsítótár is változik egy kicsit, alapvetően nő a kapacitása. Az IGP nem változik, de az erősebb grafikára vágyó réteg számára úgyis ott lesz a Kaby Lake-G platform.

Az állítólagos Intel Core i7-8720HQ
Az állítólagos Intel Core i7-8720HQ (forrás: Tieba fórum) [+]

A Tieba fórumában feltűnt, állítólagosan Core i7-8720HQ jelzésű modell az aktuális pletykák szerint a leggyorsabb verzió lesz, a hat darab, Hyper-Threadinget támogató magja pedig 2,4 GHz-en üzemel 3,6 GHz-es turbó mellett.

Az AMD oldalán az Informatica Cero szolgáltatott némi információt pár kiszivárgott diára építve. Ezeken feltűnik a 15 wattos szintre érkező Ryzen 3 2300U, aminek négy darab, SMT nélküli Zen magja lesz, míg a Vega architektúrára épülő IGP-je 6 darab aktív multiprocesszorral dolgozik.

AMD Ryzen Mobile U sorozat
AMD Ryzen Mobile U sorozat (forrás: Informatica Cero) [+]

Ennél érdekesebb azonban a Ryzen 3 2200G és a Ryzen 5 2400G, amelyek szintén mobil besorolású SoC APU-k 35-65 wattos TDP tartománnyal. Mindkét modell négy Zen magot kínál, de a Ryzen 3-ban az SMT nem lesz aktív. Emellett a Vega architektúrára épülő IGP szempontjából a gyorsabbik 11, míg a lassabb 8 multiprocesszort használhat.

AMD Ryzen Mobile G sorozat
AMD Ryzen Mobile G sorozat (forrás: Informatica Cero) [+]

Az AMD ilyen formában eléggé széles szinten fedi le a szegmenst, elvégre az U-s modellek 9-től 25, míg a G-s verziók 35-től 65 wattig konfigurálhatók. Ez önmagában nagyon érdekes stratégia, hiszen így gyakorlatilag a notebookgyártók lehetőséget kapnak arra, hogy az asztali Ryzen G sorozat teljesítményét felkínálják egy vastagabb vázú mobil eszközben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés