Hirdetés

Az Intel hivatalosan is kiadta az Arc VGA-k platformkövetelményeit

A Resizable BAR ugyan nem kötelező, de nélküle elég vérszegény lesz a teljesítmény.

Még az előző év októberében írtunk arról, hogy saját Resizable BAR implementációval készül az Intel, és azóta ez elérhetővé is vált. Bár hasonló technológiát az AMD és az NVIDIA is kínál, de a kékek esetében ez kritikus fontosságú, ugyanis az Alchemist kódnevű dizájn a memóriamásolások tekintetében úgy működik, mint egy integrált grafikus vezérlő, vagyis a nagy adatmennyiségű tranzakciókra van optimalizálva, így egyáltalán nem szereti, ha kis adatmennyiségre van kényszerítve. Emiatt az Intel már korábban is beszélt róla, hogy csak akkor ajánlják a VGA-ik megvásárlását, ha a felhasználó számítógépe támogatja a Resizable BAR-t, és ennek a bekapcsolásával élni is szeretne a potenciális ügyfél. Enélkül a teljesítmény sokkal kisebb lesz, és ez egy olyan hardveres tényező, amin a vállalat szoftveresen nem tud majd sokat javítani.

A Santa Clara-i óriáscég most kiadott egy hivatalos platformkövetelményt, ami lényegében arra vonatkozik, hogy az Arc A sorozatú VGA-k milyen rendszeren belül érzik jól magukat, és tudják leadni a legnagyobb teljesítményt. Az Intel oldalán Resizable BAR-t támogató 400-as, továbbá 500-as sorozatú vezérlőhídra épülő alaplap szükséges a 10. és 11. generációs Core processzorok mellé, míg a 12. generációs Core modellek a 600-as vezérlőhidak mellett használhatók.

Az AMD portájáról a Smart Access Memory technológiát támogató 500-as sorozatú chipset a követelmény Ryzen 3000-es és 5000-es processzorok mellett, azt azonban fontos kiemelni, hogy a Ryzen 3 3200G, valamint Ryzen 5 3400G SoC APU-k nem jók, mert ezekre nem készült Resizable BAR implementáció. Természetesen maguk az Arc VGA-k akármilyen PCI Express 3.0-s csatolóval rendelkező PC-ben üzemképesek lehetnek, de a Resizable BAR hiányának nagyon erős teljesítménydeficit az eredménye, és ezzel jobb ha még a vásárlás előtt tisztában van a leendő kliens.

Megfelelő platform megléte esetén is fontos észben tartani, hogy a Resizable BAR nem aktív alapértelmezetten, vagyis a felhasználónak a BIOS-ban manuálisan ki kell kapcsolnia a CSM-et, majd az UEFI boot aktiválása után az "Above 4G Decoding" és a "Re-Size BAR Support" paramétereket be kell kapcsolni.

A fentieken túl az Intel azt javasolja, hogy a felhasználó a lehető legfrissebb BIOS-t használja, illetve az operációs rendszer tekintetében minimum 20H2-es Windows 10-zel érdemes számolni, de persze a Windows 11 valamelyik verziója ugyancsak tökéletes opció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés