Hirdetés

Intel: 35 W-os TDP-vel rendelkezik majd az Arrandale

Várhatóan alacsony fogyasztással rendelkezik majd az Arrandale kódnéven fejlesztett Intel processzor. Bár a 35 W-os TDP a notebookok körében nem tűnik kiemelkedő eredménynek, az MCM kialakítású termék esetében ezt a fogyasztási értéket a 32 nm-es gyártástechnológiával gyártott központi processzor és a 45 nm-es csíkszélességgel készülő GMCH (Graphics Memory Controller HUB) vezérlőlapka párosa adja, ami már kifejezetten jól hangzik. Az utóbbi chip a memóriavezérlő mellett a grafikus processzort is tartalmazza, így az alaplapon elég egyetlen lapka a további feladatok ellátására.


Intel Arrandale vázlat

Az ultrahordozható notebookok esetében az Arrandale helyett továbbra is az ultraalacsony fogyasztással rendelkező mobil Core 2 Duo processzorok uralkodnak majd, de a későbbiekben az új fejlesztések itt is átveszik a stafétabotot. A belépőszintű Calpella platform további érdekessége, hogy nem lehet olyan processzorral vásárolni, ami nem tartalmaz integrált grafikus vezérlőt. Ez persze probléma lehet azok számára, akik az alapképességek mellett fejlett multimédiás szolgáltatásokra vágynak. Jó hír viszont, hogy az előző generációs platformhoz hasonlón az Arrandale is támogatja a lekapcsolható külső grafikus kártyát. Ennek megfelelően az általános használat esetén az Intel alacsony fogyasztású grafikus vezérlője van működésben, ellenben amint szükség van az extra képességekre, a külső videokártya azonnal bekapcsol.

A Calpella platform izmos notebookjait a négymagos Clarksfield processzorok fogják képviselni, ezek a rendszerek azonban a teljesítmény szerelmeseinek készülnek, így az alacsony fogyasztás mérsékelten fontos tényező.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés