Csak a rendkívül alacsony fogyasztási szintekre jön idén az Ice Lake

Minden más területen a Comet Lake lesz bevetve, a notebookok ultramobil szintjétől az asztali piacig.

Az év második felére készülődvén a gyártók friss útitervet kaptak az érkező processzorokról, amelyeket lassan már tesztelnek, hiszen ez elengedhetetlen, hogy az ünnepi szezonra ki tudják adni a teljes mobil és asztali konfigurációikat.

Szerencsére ezúttal nem kell csúszásról beszámolni, így az Intel továbbra is úgy tervezi, hogy az Ice Lake be fog mutatkozni idén, ahogy azt a CES-en ígérték. Ami viszont érdekes, hogy a legtöbb lapka az Y-os, rendkívül alacsony fogyasztású szintet célozza, így U-s modellek papíron ugyan lehet, hogy lesznek, de az elérhetőségük igencsak kérdőjeles. A 10 nm-rel egyébként már nincs jelentős probléma, az új, eredeti paraméterekhez képest alaposan visszaskálázott node tényleg alkalmas a tömeggyártásra, de egyelőre az a hír járja a partnerek körében, hogy nem igazán tud magas, 4 GHz közeli órajelen üzemelni, de a legtöbb lapkának még a 3 GHz is elérhetetlen. Ez lehet specifikus gond is, hiszen az Ice Lake-et eredetileg nem erre a 10 nm-es node-ra tervezték, hanem egy korábbi, azóta már törölt opcióra, és az ilyen váltás előhozhat furcsa problémákat. Az Y-os sorozatra azonban eleve nem jellemző, hogy igen magas órajelen járna, tipikusan 2 GHz környékén működnek, szóval a célpiacra pont jó a fejlesztés.

Az egyéb területekre 14 nm-es Comet Lake érkezik, konkrétan öt verzió: kétmagos, négymagos, hatmagos, nyolcmagos és tízmagos. Minden esetben az aktuális Coffee Lake lapkákban található, Gen9.5-os IGP lesz a társ, ez gyakorlatilag semmit sem változik, de alapvetően a processzormagok sem, a lényegi fejlesztés kimerül abban, hogy valamivel nagyobb órajelek állíthatók majd be egységnyi fogyasztás mellett.

Az U-s, azaz ultramobil szintre két-, négy- és hatmagos, a H-s notebookokba négy-, hat- és nyolcmagos, míg az asztali szintre hat- és tízmagos kiépítésben érkeznek processzorok. Ez az első hullámra vonatkozik, így esélyes, hogy később jön majd nyolcmagos asztali Comet Lake is, viszont valószínű, hogy az Intel nem akarja egyből leváltani az ide szánt Coffee Lake modelleket, mivel lényegi extrát az új lapka úgy sem ad.

Ami érdekesség, hogy 2020-ban sem biztos, hogy lesz változás. A 10 nm-es node ténylegesen eléri az ultramobil szintet, méghozzá úgy, hogy 14 nm-es alternatíva nem is lesz, de a normál H-s és asztali S-es sorozat esetében egy újabb 14 nm-es frissítés szerepel az útitervben. Persze a jövő évi tervek még változhatnak. Valószínűleg ez annak a függvénye, hogy az új gyártástechnológia képes-e magas órajelekre, hiszen ha ez nem egy Ice Lake-re vonatkozó egyedi probléma, akkor ki kell javítani, mielőtt a 14 nm-t elhagyná a cég.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés