Hirdetés

Az Intel fizetett az AMD-nek

Az Intel és az AMD ma közösen bejelentette, hogy sikerült megegyezésre jutni az évek óta húzódó vitákkal kapcsolatban. Nagyon úgy néz ki, hogy a két vállalat megelégelte a gyűlölködést és a jogi problémákat, így kapcsolatukat új alapokra helyezik. Az AMD régóta hangoztatja, hogy az Intel tisztességtelen eszközökkel versenyez, amiért az Európai Bizottság idén el is ítélte a Santa Clara-i óriáscéget, ám ettől még nem oldódtak meg a gondok, ugyanis az évek során számos tisztázatlan álláspont alakult ki a gyártók között.

A mai napon azonban történelmet írtak az érintettek, hiszen sikerült végleg tisztázni az álláspontokat, és egy kölcsönösen előnyös egyezmény keretében lezárták a vitákat. A megállapodás legfontosabb pontja, hogy az Intel írásban vállalta, hogy a jövőben felhagy tisztességtelen piaci politikájával, emellett a múltban elkövetett bűnökért 1,25 milliárd dolláros kártérítést fizetnek az AMD-nek. A keresztlicenc-szerződést is felújították, melynek értelmében a cégek a következő öt évben szabadon felhasználhatják egymás szabadalmait, továbbá az AMD mostantól ott gyárthat x86 kompatibilis processzorokat, ahol akar. Utóbbi kitétel azért fontos, mert az Intel régebben azt állította, hogy a GlobalFoundries, mint kiszervezett cég nem jogosult az x86-os lapkák gyártására.

A vállalatok az egyezmény hatására vállalják, hogy az összes egymás ellen indított pert visszavonják, emellett az AMD a versenyhatóságokhoz benyújtott trösztellenes panaszait is semlegesíti. Az Európai Bizottság ítélete és a New York államban indított trösztellenes vizsgálat ez alól kivételt képez, mivel ezek az AMD-től függetlenül indultak meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés