Lelövi a Kaby Lake-X processzorokat az Intel

A rendeléseket idén még felveszik, az utolsó darabokat pedig jövő tavasszal szállítják le.

Az Intel bejelentette, hogy megszüntetik a Kaby Lake-X processzorok forgalmazását, vagyis a Core i5-7640X és i7-7740X CPU-któl könnyes búcsút kell venni. Ez persze nagyon nem rázza majd meg a piacot, mivel az említett termékek létjogosultságát már a megjelenéskor sem lehetett érteni, nem is igazán voltak sikeresek a kasszáknál, elvégre ha valaki drága X299-es alaplapot vásárolt, akkor abba nem egy Kaby Lake-X modellt rakott, amely a platform előnyeit nem is tudta kamatoztatni.

Maga a koncepció egyébként nem volt rossz az Intel részéről, elvégre arra gondolt a cég, hogy a felhasználók egy része inkább vállalna két lépcsős bővítést, így a drága alaplap mellé kezdetben egy olcsó processzorral indíthatnak, majd később jöhet egy több maggal rendelkező Skylake-X megoldás. Ez azonban a legtöbbször fikció maradt, ugyanis az X299-es alaplapok iránt az átlagos vásárlók nem igazán érdeklődtek, akik pedig HEDT platformra vágytak a legtöbbször helyből megvették valamelyik Skylake-X modellt.

A Kaby Lake-X ilyen formában értelmetlennek bizonyult, noha a koncepció megvolt mögötte, de a vásárlóbázis hiányzott. Az Intel november 30-ig veszi fel a fentebb említett CPU-kra a rendeléseket, amelyeket a következő esztendő májusának végéig teljesítenek is.

Az új X399-es alaplapok egyébként a Kaby Lake-X CPU-kat nem fogják támogatni, annak ellenére sem, hogy a foglalat nem változik. Ez inkább egy üzleti döntés, valószínűleg annyira kevesen vették ezeket a termékeket, hogy nincs értelme a felvállalni tesztelés költségeit az újabb alaplapok esetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés