Hirdetés

Rengeteg öregedő IGP terméktámogatását lövi le az Intel

Gyakorlatilag a hatodiktól a tizedik generációig minden hardver érintett, csak a legmodernebb Xe dizájnok a kivételek.

Az Intel váratlanul bejelentette, hogy befejezik a 6., 7., 8., 9. és 10. generációs processzoraik integrált grafikus vezérlőinek támogatását. A változás minden Xeon, Core, Pentium, Celeron és Atom márkajelzés alatt megjelent modellt érint, azaz kódnév szintjén konkrétan a Skylake, az Apollo Lake, a Kaby Lake, az Amber Lake, a Coffee Lake, a Whiskey Lake, a Comet Lake, a Gemini Lake, az Ice Lake, a Lakefield, a Jasper Lake, illetve az Elkhart Lake lapkák kerülnie úgynevezett legacy státuszba.

A fentiekkel az Intel effektíve minden olyan IGP-t megfoszt a fővonalbeli támogatástól, amely nem az új Xe architektúrát használja. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy mostantól legacy terméktámogatás érkezik a régebbi termékekhez, amely nagyjából negyedévente megjelenő meghajtókat jelent, és ezek is csak kritikus hibákat, illetve biztonsági problémákat fognak javítani.

Az Intel kiemelte, hogy a változással az egyes Windows DCH meghajtók mellett két verziószám is lehet. Ez azért van, mert a jövőben két eszközillesztőt is tartalmazhat egy csomag, egy aktívan fejlődőt a még támogatott új hardverekhez, illetve a nem fejlődőd legacy opciót a fentebb említett lapkákhoz. Ha valaki nem tudná, hogy melyiket telepítse, akkor használhatja az Intel Driver & Support Assistant csomagot, amely a hardver ellenőrzése után automatikusan letölti és telepíti a legfrissebb kompatibilis meghajtót.

A fentieknek nyilván költségcsökkentő hatása lesz, hiszen az eltérő architektúrára épülő hardverek támogatása a tesztelés oldaláról rendkívül nehezen kezelhető. Ez nem csak komoly anyagi teher, hanem a meghajtót is hamarabb kell elkészíteni, hogy legyen idő minden eszközzel letesztelni, amin végeredményben lazít az Intel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés