Hirdetés

Az Intel nem szeretne x86-ot emuláló rendszereket látni

A vállalat világossá tette az álláspontját a jövő rendszereire nézve, de az szembemegy az FTC egy korábbi döntésével.

Nem egyszerű jogi viták elé nézhet az ipar, ugyanis az Intel az elmúlt héten kiadott egy hosszú közleményt, amely részletesen taglalja, hogy a vállalat miként tekint az x86-ra. Ebből igazából az egyetlen fontos részlet annyi, hogy a cég az x86 emulációt szabadalomsértőnek tekinti, ami egy világos állásfoglalás a konkurensek számára. Bár az Intel nem nevezi meg az érintetteket, de több cég is szóba jöhet, hiszen egyrészt a Microsoft az ARM felé kacsingat, míg a dedikált GPU-k esetében is arrafelé mennek a fejlesztések, hogy szükségessé válik az x86 licenc.

Az Intel állásfoglalása ilyen formában mindenkire vonatkozik. A vállalat valószínűleg a Qualcomm és a Microsoft mobil PC platformjától ijedt meg, amivel szemben teljesen versenyképtelenek, hiszen Brian Krzanich, a cég elnök vezérigazgatója az elmúlt év májusában kivégezte az összes erre vonatkozó projektet, és ezzel az Intel fel is adta a harcot az ultramobil vonalon. Arra valószínűleg nem gondoltak, hogy a Microsoft egy olyan Windows verziót is készít az idei évre, amely a Win32 API-ra írt programok ARM-on való futtatását is megoldja. Nem mellesleg ez nem csak a Qualcommról szól, hiszen nyitva az ajtó más, ARM-os rendszerchipeket tervező cég számára is.

Nem kizárható, hogy az ARM-os rendszerchipek jelentette fenyegetésen túl a dedikált GPU-k piacára is vonatkozik az üzenet. Az új generációs architektúrák ugyanis olyan fejlesztéseket hordoznak, amelyek a multiprocesszorokon belül tartalmaznak egy úgynevezett ATS (Address Translation Services) egységet. Ezzel egy dedikált GPU képes közvetlenül elérni a CPU laptábláját, és az ilyen irányú fejlesztés gyakorlatilag becsatlakoztatja ezt a rendszert az adott processzor szegmentálásra és lapozásra vonatkozó menedzsmentjébe. Az AMD-nél a Vega, míg az NVIDIA esetében a Volta architektúra lesz ilyen, de utóbbi cégnél gondot jelenthet az Intelnek a fenti állásfoglalása, így az NVIDIA az Intellel való jogi csatát kockáztatja, ha a Volta egy x86-os processzor laptábláját is el fogja érni, akár valamilyen formában történű emulációval.

Vihar előtti sortűz

Az üzenet igazából az Intel részéről világos. A jogi csatákat egy cég sem szereti, így a vállalat inkább leírja most, hogy az x86 emulációjáért perelni fognak. Ez nem biztos, hogy minden érintettet meghat majd, de ha csak egy cég is visszatáncol az eredeti terveitől, akkor már megérte a hivatalos állásfoglalás.

Az iparág számára sajnos mindenképpen probléma az egész szituáció. Természetesen érthető, hogy az Intel a saját technológiáját védi, jogi szempontból nincs is ezzel semmi baj, de piaci szinten megvizsgálva az egész súlyosan korlátozza a versenyt. A felhasználónak egyértelműen az a jó, ha a Qualcomm és a Microsoft mobil PC platformja megjelenik. Lehet, hogy nem lesz sikeres, de a széleskörű hardverválasztás szabadságát biztosítja. Hasonló a helyzet a dedikált GPU-k piacán. Az AMD az x86 licenc birtokában könnyen tud építeni a general purpose memory pagingre (GPMP), amit ők HBCC-nek neveznek, de az NVIDIA számára ez nehézségekbe fog ütközni. Ezen a ponton is erősen sérülnek a szegmens érdekei, hiszen a zöldek is képesek lennének erre az újításra. A kérdés csak az, hogy akarnak-e pereskedni az Intellel és ezzel kockáztatva egy lehetséges importtilalmat. Ráadásul az Intel meg sem újította az NVIDIA-val korábban kötött keresztlicenc-megállapodást, amely március végén járt le.

Az FTC segíthet?

A történelemben egyébként nem ez az első eset, amikor az Intel a szabad piacra kedvezőtlen döntések meghozatalát készítette elő. Korábban az FTC, vagyis az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hozott pár olyan döntést, amely ezeket elhárította. Ilyen volt például az az egyezmény, amely megtiltotta az Intelnek, hogy bármilyen módon limitálják a dedikált grafikus vezérlők teljesítményét, illetve bizonyos licencszerződések megújítására kötelezte a céget. Persze a jelenlegi szituáció sokkal bonyolultabb, de nem kizárható, hogy később az FTC megpróbál majd valamilyen megoldást kierőszakolni, ha az x86 licencelésére nem is, legalább az emuláció általános engedélyezésére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés