Hirdetés

Intel retró

Augusztus elején tudósítottunk arról, hogy az Intel ez év végéig fokozatosan felhagy több belépőszintű alaplapi chipkészlet gyártásával, és helyettük inkább közép- és csúcskategóriás vezérlőire, illetve a köréjük épülő alaplapokra összpontosítja erejét. A folyamat egyik kézzelfogható jeleként értékeltük az ATI Radeon Xpress 200 chipsetével ellátott D101GGC alaplap megjelenését is. A DigiTimes értesülései szerint azonban az Intel partnerei részéről még ma is olyan kereslet mutatkozik az olcsó lapkakészletekre, hogy a negyedik negyedévben újra gyártani kezdik a modernnek már nem mondható 865GV-t.

Ez a chipset legfeljebb 800 MHz-es FSB-n tud kommunikálni, támogatja a Hyper-Threadinget, és Extreme Graphics 2 integrált grafikus vezérlővel rendelkezik, memóriamodulokból pedig maximum DDR400 sebességűeket használhat. A 865GV ismételten megkezdődő gyártásának időtartamát az Európai Unió jövő júliusban életbe lépő RoHS környezetvédelmi szabályozásához igazítják, utána ugyanis nem lehet egyes veszélyesnek minősülő anyagokat (elsősorban ólmot) tartalmazó elektronikai termékeket forgalmazni.

Az Intel lépése a korábban bejelentett stratégián lényegesen nem módosít; a tervek szerint ez év utolsó negyedétől a középkategóriás 915 chipset részarányát is elkezdik csökkenteni, hogy az mielőbb a DDR2 memóriákat támogató 945-nek adhassa át a helyét. A jelek szerint a középszegmens, illetve a felsőkategória termékeit illetően az Intel nem küzd jelentős kapacitásproblémákkal, hiszen a korábban 2006 elejére tervezett 975X gyártását is előrébb hozta, így a köré épülő alaplapok első példányai már november közepetáján piacra kerülhetnek. Erre persze szükség is lesz, hiszen az AMD igen erős harmadik negyedévet tudhat maga mögött, és jó eredményét elsősorban az Intel kárára érte el – a válasz, az Intel platformok erősítése tehát nem maradhat el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés