Új Thunderbolt vezérlőkkel dupláz az Intel

Az Intel nem adja fel a Thunderbolt elterjesztéséért vívott harcot, még akkor sem, ha az interfész eddig igen gyenge eredményeket mutatott fel a PC-k piacán. A gyártók többségét nem érdekli a Thunderbolt, amit továbbra is azzal lehet magyarázni, hogy a beépítés költségei aránytalanul magasak az USB 3.0-s portokhoz képest, továbbá az eszközök szempontjából is utóbbi interfésznek áll a zászló. A legtöbb cég mára felfogta, hogy a Thunderbolt nem lesz jó mindenhova, így a kezdeti viszonylagos dömping után manapság jellemzően olyan termékek használják, amelyek képesek kamatoztatni a port előnyeit.

Az Intel viszont hallgat a partnerek visszajelzéseire, így a Redwood Ridge kódnevű, DSL4510 és DSL4410 jelzésű fejlesztések elsődleges célja, hogy csökkentség az implementálással járó költségeket. Ugyan még így sincs a közelében az USB 3.0 árainak, de az irány a gyártók számára kedvező. Az újdonságok a DSL3510 és a DSL3310 típusú vezérlőket váltják, így az elődökhöz igazodva a DSL4510 négy, míg a DSL4410 két csatornát kínál, rendre kettő és egy porttal.

A funkcionális fejlesztések a DisplayPort 1.2 szabvány támogatásában kimerülnek, de az energiamenedzsment fejlődött, így a friss vezérlők az elődökhöz képest picivel kevesebbet fogyasztanak működés közben, de terhelés nélkül már beérik 1 mW-tal is, ami a hétszeres javulás az előző generációhoz viszonyítva. Ez szintén lényeges előrelépés, mivel a gyártók sokat kritizálták a Thunderbolt vezérlők magas fogyasztását és a nem túl hatékony energiagazdálkodást.

Az Intel a későbbi tervekről is beszélt. Redwood Ridge kódnevű megoldások a sebesség szempontjából nem lépnek előre, így marad a 10 Gbps-os átviteli tempó, de a 2014-ben érkező Falcon Ridge vezérlők már 20 Gbps-ot fognak tudni, és támogatják majd a PCI Express protokoll a 3.0-s verzióját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés