Hirdetés

Jelentős előleget fizethet az Intel a TSMC-nek, ha gyártatni szeretnének ott

Erről több riport is született nemrég, de valójában a tajvaniak egyáltalán nem kezelik a Santa Clara-i céget mostohán.

Az elmúlt időszakban többször hírbe került, hogy az Intel a TSMC-nél szeretne gyártatni bizonyos fejlesztéseket a jövőben. Ez már biztosan így lesz a Ponte Vecchio esetében, de ez a fejlesztés az amúgy sem nagy szerverpiacnak is csak egy aprócska szeletét célozza, vagyis nincs szükség hozzá jelentős mennyiségű wafer lefoglalására.

A riportokon belül ugyanakkor a 3 nm-es node szerepel fő célpontként, és egy olyan termék kapcsán, ami a lényegesen nagyobb, PC-s mobil és asztali piacot célozza. Ugyanakkor a pletykákban az jelent meg, hogy a TSMC jelentős előleget kér az Inteltől, amit többen azzal magyaráztak, hogy a Santa Clara-i cégnek saját gyártósorai vannak, így nem biztos, hogy hosszabb távú partnerek lennének.

Utánaérdeklődtünk a TSMC gyakorlatának, és valójában lényegtelen, hogy egy ügyfélnek van-e saját gyártósora. Természetesen van kockázatelemzés a nagyobb üzletek kapcsán, de a tajvani bérgyártó üzletpolitikája szerint az állandónak mondható partnereknek nem szükséges komolyabb előleget letenni az új generációs node-okkal kapcsolatos rendelések leadásakor. Ez szimplán egy megelőlegezett bizalom, amivel a TSMC nagy kockázatot nem vállal fel az olyan cégek esetében, amelyek korábban is jelentős rendeléseket adtak le.

A komolyabb előlegre vonatkozó igény az új megrendelőkre vonatkozik, és információink szerint nem csak az Intelre. Gyakorlatilag minden olyan cégnek jelentős előleget kell fizetni, amely korábban nem számított kiemelt megrendelőnek, vagy az volt, de időközben más bérgyártóhoz vitte a megrendelései zömét, ugyanakkor vissza akar térni a TSMC-hez. Ez a része a dolognak tehát nem egy Intelre vonatkozó tényező, a tajvani bérgyártót egyáltalán nem érdekli, hogy egy partnerének van saját gyártósora, de a saját szempontjaik alapján csak úgy kötnek üzletet, hogy abból mindenképpen előnyösen jöjjenek ki, és egy kérdőjeles megrendelőnél egy meghatározott előleg az egyetlen útja ennek.

Ilyen szempontból a TSMC nem kezeli mostohán az Intelt, gyakorlatilag minden más új megrendelőre ugyanezek a szabályok vonatkoznak. Többek között az 5 nm-re visszatérő NVIDIA is jóval több előleget fog fizetni, mint a három legnagyobb megrendelőnek számító Apple, AMD és MediaTek. Pedig a zöldek még ma is a tajvaniak partnerei, csak nincsenek már olyan kiemelt státuszban, hogy élvezzék a legnagyobb megrendelőknek járó kiváltságokat. Ez ugyanakkor nem ismeretlen az érintetteknek, és aligha okoz problémát, maximum a média kapja fel a fejét arra, hogy bizonyos ügyfelek több előleget fizetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés