Hirdetés

Jön a Banias, de a Pentium 4-M tovább él

Noha egyre népszerűbb asztali processzorokat szereli a notebookokba, az Intel úgy tervezi (tervezte), hogy rendet rak P4-es fronton: Banias kódnevű processzorát kifejezetten mobil gépekbe tervezi, teljesen új architekturális alapokon, így végleg szétválik a Pentium 4 és a "Banias" vonal.

Ez így is lesz, de végül az a döntés született, hogy a Pentium 4 mobil változata a 2003-as év teljes egészében még hozzáférhető legyen, noha időközben a Banias is elrajtol. A P4-M egészen 3.20 GHz-ig skálázódik jövőre, míg a Banias 1.30 GHz-ről 1.70+ GHz-ig jut el (100 MHz-es lépcsőkben). Az előbbi 533 MHz-es (QDR), míg az utóbbi processzorcsalád 400 MHz-es (QDR) rendszerbuszt használ.

Érdekes lesz elemezni majd az Intel Banias marketingkampányát, hiszen az eleinte 1, aztán 2 MB L2-es cache-sel szerelt processzorok előzetes teljesítmény-becslések szerint földbe döngölik majd a náluk sok száz MHz-cel fürgébben szaladó P4-M-eket is. Márpedig eddig az Intel pont azzal érvelt az AMD (Athlon XP) ellen, hogy nem modellszámozás, meg mellébeszélés kell, hanem magas órajel, hiszen az a teljesítmény elsődleges mércéje (bár tény, hogy ezt így nem mondták ki... inkább a modellszámozást támadták, valamint úgy hirdették processzoraikat, mint a "leggyorsabb" PC-s CPU-k, akkor is, ha ez nem egy jól definiált fogalom).

Egy 1.30 GHz-es Banias processzorért 209 dollárt kell kicsengetnünk kezdetben, míg a(z eleinte) leggyorsabb 1.60 GHz-es példány 637 USD-t kóstál. A Banias jó 30-40 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a P4-M, mégis, azonos órajelen akár pont ennyival gyorsabb is. A tervek szerint 2003-ban a Banias utóda, a 0.09 mikronos Dothon is bemutatkozik!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés