Jonsbo blog: mini házak többféle célra

A prémium termékeiről ismert kínai cég nagyon ért ahhoz, hogy hogyan kell minimalista dizájnú gépházakat készíteni.

A megalapítása óta eltelt időben elég szépen kikristályosodott a Jonsbo filozófiája: minimalizmus, prémium anyagok, elegancia – és ez nem csak marketing, hanem valóban az ember eszébe juthat termékeikkel kapcsolatban. Nem kivétel ez alól a most bemutatásra kerülő két számítógépház, a C6 és az N2 sem.

Mindkét modellt a kisméretű számítógépet építőknek szánja a gyártó, a C6 microATX, az N2 Mini-ITX méretű alaplapok fogadására képes, és feketében, illetve fehérben érhetőek el. A szerkezet szilárdságát biztosító acélvázra az N2 esetében alumíniumból, a C6-nál pedig acélból készült burkolólemezek kerültek. Az edzett üveg tehát nem szerepel a specifikációk között, de azért nem marad teljesen rejtve a belső, szellőzőnyílásokkal ugyanis bőven ellátta a Jonsbo ezeket a házakat.


[+]

A különleges N3 kisebb testvéreként érkező N2 esetében a szinte majdnem tökéletes kocka formába (mérete 224 x 222,5 x 224 mm) az említett Mini-ITX alaplap mellett egy darab alacsony profilú bővítőkártya szerelhető. Ez tehát nem a gamereknek készült elsősorban (bár például a Gigabyte GeForce RTX 4060 OC-ja elfér benne).


[+]

A bővítőkártya maximális hossza 197 mm lehet, a processzorhűtő esetében pedig 65 mm alatt kell maradnunk. Tápegységből az SFX méretű egységek jöhetnek szóba, feltéve hogy nem mélyebbek 150 mm-nél. Ami az N2-ben érdekesség viszont, és emiatt jó választás lehet a saját építésű NAS-ban vagy valamilyen kis otthoni szerverben gondolkodóknak, az az, hogy egy 2,5”-es tároló mellett öt darab 3,5”-es merevlemez is meglapulhat a doboz alsó felében. Ezek a gyári NAS-okhoz hasonlóan gyors eltávolítást, cserét lehetővé tévő fiókos megoldással rögzülnek, hűtésükről pedig egy külön, 12 cm-es ventilátor gondoskodik.


[+]

Az alaplap biztosította hátlapi csatlakozókon kívül az N2 az előlapon kombinált hangcsatlakozót, illetve egy Type-C és egy Type-A kivezetést kínál.


[+]

A C6-ot, melynek mérete 295 x 202 x 266 mm (ma x szé x mé), már klasszikusabb „PC-s” célokra szánták, itt a microATX alaplap mellé négy darab bővítőkártya pakolható, a videokártya számára rendelkezésre álló hely pedig 200-255 mm attól függően, hogy hova milyen ventilátorokat vagy adattárolókat rögzítünk. Utóbbiak ugyanis a gépház belső keretének részét képező sínekre csavarozhatók fel – légkavaró kerülhet felülre, alulra és előre is, míg merevlemez vagy SSD csak előre.


[+]

Háttértárakból egy 3,5”-es vagy két 2,5”-es példánynak van hely a C6-ban, melynek belső tere legfeljebb 185 mm mély tápegységet és maximum 75 mm magas processzorhűtőt tud elnyelni. Bár a ház nem teszi lehetővé nagyméretű toronyhűtők beépítését, azért top-flow kivitelű megoldásokból ebben a méretben már találunk olyan modelleket, melyek 150 watt feletti TDP-vel is megbirkóznak. Ilyen esetekben segít, hogy a C6-ot kifejezetten a szellőzésre optimalizálták, hiszen minden oldalról rácsos panelek burkolják (alul porszűrővel felszerelve). Ettől persze még a csatlkaozóknak is maradt hely, igaz, csak az előlap alján, ahol az N2-höz hasonlóan egy Type-C, egy Type-A és egy kombinált 3,5 mm-es jack aljzat sorakozik.

Előzmények