Jövőre megszűnik az ATI?

A Fusion projekt jövőre esedékes beérésével számos dolog változhat meg az AMD marketinggépezetében is. A legfontosabb módosítás az ATI márkanév elhagyása lehet, ami a távol-keleti kollégák információi szerint az év végén megtörténhet. A grafikus processzorok tervezésével foglalkozó céget az AMD még 2006-ben vásárolta fel. A döntést sokan nem értették, de a rendszerszintű integráció térnyerésével egyre jobb üzletnek tűnt a tranzakció. Az ATI 2009 májusában olvadt be, így a fejlesztéseket is közös mérnöki gárda dirigálja.

A márkanév helyzete, akkor még biztosnak tűnt, hiszen a vállalat a grafikus processzorokat továbbra is ATI emblémával szállította, ám a gyártónál már az AMD neve volt feltüntetve. Egyszer persze minden véget ér, így előtérbe került a vörösen izzó ATI jelzés elvetése, amire valószínűleg 2011-ben kerül sor. Az új stratégia rendkívül egyszerű, és főleg a mobil vonalat érinti. Az Intel processzorral szerelt mobil számítógépek jókora része épül Radeon grafikus modulra, amit szokás szerint egy ATI matricával jeleznek a gyártók. A jövőben az AMD emblémáját kell alkalmazni, ami teljesen ésszerű lépés, hiszen még sok vásárló úgy tudja, hogy az ATI nem kötődik az AMD-hez, ami a vállalat platformszintű terveinek nem jelent jót.

Meddig láthatjuk még?
Meddig láthatjuk még?

A Fusion projekt részeként megjelenő Llano és Ontario lapkák jó táptalajt biztosítanak a váltásra, mivel a terméktámogatás is platformszintűvé válik, azaz a GPU-khoz használt Catalyst csomag a következő év első felében átalakul. A legfontosabb újdonság a processzorok támogatása, amire az OpenCL miatt van szükség. Furcsa mód az Intel is része ennek a körnek, így az új Catalyst valamilyen formában a konkurencia CPU-it is kezeli. Ezen a ponton kerül előtérbe a platform, ugyanis a felújított szoftvercsomag számos olyan szolgáltatást tartalmaz, ami csak akkor működik, ha a számítógép CPU-ja és GPU-ja az AMD-től származik. Arról nincs pontos információ, hogy ez milyen előnyt takarhat, de valószínűleg az energiamenedzsmentben és az OpenCL-re írt programok, heterogén módon történő futtatásában lesz különbség. Utóbbi esetben arra érdemes gondolni, hogy a bekezdés elején említett két chipben hasznosítható az IGP ereje, míg az Intel processzorok grafikus magját nem támogatja a meghajtó.

A grafikus kártyák esetében valószínű, hogy az idén debütáló HD 6000-es generációra még megmarad az ATI embléma, így a váltás a következő év vége felé érkező Northern Islands termékcsalád esetében következhet be. Utóbbi generáció egy teljesen új architektúra lesz, így a hosszú időt megélt R600-as alapoktól végleg el kell búcsúzni. Arról még nincs adat, hogy az ATI névvel mi lesz, ám a márkajelzés erős, így nem érdemes teljesen eldobni. Várhatóan a szoftveres szolgáltatásokra korlátozódik majd a nagy múltra visszanyúló jelzés használata.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés