Kicsit változtak az AMD Zen 2-es tervei

A vállalat mellékvágányra rakta a Castle Peak kódnevű fejlesztést, a fókusz a szerver és a normál asztali platformra került.

Úgy néz ki, hogy az AMD sem teljesen tartja majd a korábbi előrejelzéseit, mivel a friss, gyártók számára leadott útitervekben ugyan szerepel még a Castle Peak kódnevű, HEDT platform, de egyelőre nem tiszta, hogy mikor érkezik meg. Eredetileg ez augusztusra volt időzítve, és egy nyár végi rajt még most sem kizárt, csupán nem prioritás.

A változást úgy tudjuk, hogy a szerverpiaci fókusz hozta, mivel az AMD a vártnál lényegesen nagyobb érdeklődésbe ütközött a második generációs EPYC kapcsán. Olyan gyártók is megsokszoroznák az AMD-s szervereik számát, amelyek tradicionálisan az Intelt részesítik előnyben, de mivel idén megközelítőleg sem érkezik egy AMD Rome platformhoz mérhető teljesítményű és energiahatékonyságú Intel megoldás, így kénytelenek az EPYC-hez nyúlni. Ez a Castle Peak platform esetében azért baj, mert fizikailag ugyanazt a processzort használja, viszont az EPYC eladási ára jóval nagyobb, így az AMD is inkább az utóbbiba gyártaná a hardvereket.

Az alaplapgyártóktól azt is megtudtuk, hogy a HEDT megoldásokra jellemzően munkaállomásokat épít a piac, és előnyben részesítik a Ryzen Threadripper 2970WX és 2990WX modelleket, mivel a leképezésre vonatkozó feladatokhoz tipikusan használt programokban ezek most a legjobb teljesítményt biztosító asztali processzorok. Az AMD valószínűleg ezt is mérlegelte, elvégre a célterületet tekintve még az aktuális modelleknek sincs ellenfele, miközben a szerverpiacon és a normál asztali platform esetében már nehezebben kezelhető az Intel felhozatala.

A Castle Peak mellékvágányra helyezésével két dolog változik a korábbi tervekhez képest. Az AMD többek között erősebben fogja tolni a második generációs, egyutas EPYC processzorokat a munkaállomások piacán. Ezek nyilván nem lesznek olcsók, de mástól úgy sem lehet ide akár 64-magos processzorokat szerezni. Lényegesebb tényező, hogy a vállalat elkezdte nagyobb mennyiségben szállítani a 16-magos, Socket AM4-es Ryzen processzorok mintáit. A korábbi információink szerint az AMD első körben 12-magos Ryzent tervezett maximum, amit csak jövőre követett volna a 16-magos verzió, de úgy néz ki, hogy ez már idén befut, talán nem is olyan sokára. Ezzel egyébként a hagyományos Ryzen processzorok a Ryzen Threadripper piacának alsó részét is le tudják fedni, vagyis az árazás kialakításában is lesznek változások.

A hardver tekintetében megtudtuk még, hogy az I/O lapkában található memóriavezérlő teljesen újra lett tervezve, így egyrészt nő a támogatott, hivatalos JEDEC szabvány szerinti memória-órajel, illetve a tuninglehetőségek is kedvezőbbek lesznek erre vonatkozóan. Mindemellett az XFR, vagyis lényegében az automatikus tuning is továbbfejlődött, aminek leginkább a sokmagos processzoroknál lesz szerepe, hiszen pár mag erejéig jóval a turbó órajel fölé tud menni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés