Amazon Kindle Fire, Fire HD és Fire HD 8.9” – gyilkos táblatrió bukkant fel

Mint már hírül adtuk, az Amazon Kindle e-könyv-olvasók csoportja egy komolyabb fejlődést mutató darabbal bővült a Paperwhite személyében, azonban a gyártó bejelentései között még számos olyan termék szerepelt, amely tovább boríthatja az egyébként is elég zilált tablet piacot. A Kindle Fire megjelenésekor 199 dolláros árcédulájával és ehhez mérten kiemelkedő képességeivel komolyan megrázta az iparágat, nem volt könnyű ennek a modellnek kívánatos alternatívát nyújtani. Aztán megnyugodni látszódtak a kedélyek, de a Google Nexus 7 szintén kiemelkedő ár/érték arányával ismét felkorbácsolta a tablet frontot, most pedig úgy tűnik, ismét az Amazonon van a sor a zavarkeltésben.

Amazon Kindle Fire
Amazon Kindle Fire

A frissített Kindle Fire mellett két komolyabb modell, a Kindle Fire HD és Kindle Fire HD 8.9” is bemutatkozott, így a tabletes termékpaletta kibővült. Az e-olvasóknál már láttuk, hogy a gyártó egy reklámos opcióval csökkenti a vételárat, ezt a gyakorlatot most pedig tabletjeire is átülteti, olyannyira, hogy mindegyik csak „reklámos” verzióban lesz elérhető. Az e-ink technológiával ellentétben itt viszont nem látható mindig a kép, ezért a reklám jelen esetben a zárolt állapotú képernyőn (lock screen) jelenik meg, vagyis szintén nem okoz különösebb kellemetlenséget, és ha emiatt olcsóbbak az eszközök, akkor sok ellenvetés nem lehet.

Amazon Kindle Fire
Amazon Kindle Fire

Először is az eredeti Kindle Fire némi vérfrissítésen esett át, hogy jobban megfeleljen a kor követelményeinek, de alapjaiban nem bántották a koncepciót. Maradt a 7”-es, 1024x600 pixeles IPS panel, valamint továbbra is a TI OMAP 4430 SoC található a középpontban, azonban ennek 1 GHz-es órajelét 1,2 GHz-re piszkálták, a memória mennyiségét 1 GB-ra duplázták és az akkumulátoros üzemidő is nőtt. Az említett fejlesztésekkel és a szoftver további optimalizálásával 40%-os sebességnövekedést ígér a gyártó, ami elsőre elég merésznek hangzik, de a helyszíni beszámolók alapján valóban szépen és simán fut a rendszer, sehol egy döccenés vagy akadás. A fejlődés ellenére vételára az elődmodellhez képest 40 dollárral csökkent, így már 159 dollárért hozzá lehet jutni.

Amazon Kindle Fire HD
Amazon Kindle Fire HD

A Kindle Fire HD 193 x 137 x 10,3 mm-es, tömege 395 gramm, és fedélzetén ugyan úgy egy 7 hüvelyk képátlójú IPS panel terpeszkedik, ennek felbontása viszont 1280 x 800 pixelre hízott, ami már lehetővé teszi HD tartalmak kristálytiszta megjelenítését is. Mind a 7, mind pedig a 8,9”-es variáns az Amazon Advanced True Wide polárszűrős technológiájával készült, amely a szemtanúk szerint kiváló betekintési szögeket, szép színeket, és nem utolsó sorban kb. 25%-kal kevesebb tükröződést eredményez, mint ami egy iPad vagy Galaxy Tab esetében tapasztalható. A hátán húzódó csík nem csak dísz, mögötte sztereó "hangrendszer" lapul.

Amazon Kindle Fire HD
Amazon Kindle Fire HD

A 7”-es Kindle Fire HD-ben már egy lényegesen erőteljesebb SoC, egy 1,2 GHz-en ketyegő TI OMAP 4460 központi egység található, mellette 1 GB memória és 16/32 GB háttértár kapott helyet. Szintén fontos plusz, hogy a HD modellek kétsávos, dupla antennákat kaptak, így nem csak a 2,4, de az 5 GHz-es Wi-Fi tartományban is képesek kommunikálni. Itt ejtsünk szót arról, hogy mindegyik új Kindle Fire variánson egy alaposan módosított Android 4.0 Ice Cream Sandwitch operációs rendszer fut, amely egyeseket talán elriaszthat, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy így számos olyan exkluzív tartalomhoz férhetünk hozzá, amely egy „mezei” szoftverrel nem elérhető. A 7”-es Kindle Fire HD 16 és 32 GB-os verziója rendre 199 és 249 dollárba kerül, érkezésük szeptember 14-én és október 25-én esedékes.

Amazon Kindle Fire HD 8.9"
Amazon Kindle Fire HD 8.9"

Végül, de nem utolsósorban egy igazi bestia is felbukkant a kínálatban, a Fire HD 8.9”, amelyben a nevében is látható képmérethez egy 1920x1200 pixeles IPS panelt párosítottak, amely ugye nem a megszokott 16:9, hanem 16:10-es képarányt vonja maga után. Ennek megítélése a vásárlók dolga, de tény, hogy így például magazinok lapozgatására vagy böngészésre valamivel nagyobb terület áll rendelkezésre.

Amazon Kindle Fire HD 8.9"
Amazon Kindle Fire HD 8.9"

A beépített TI OMAP központi egység még egy lépést tett előre, így itt már a szintén 1,2 GHz-en üzemelő 4470-es modellt láthatjuk, valamint megjelent a 3G/LTE és a 64 GB-os háttértár opció is, más tekintetben a 7”-es rokonának képességeivel bír. A nagyobb képátmérő persze méret (240 X 164 X 8,8 mm) és tömegnövekedést (567 gramm) is eredményez, de ezekkel a fizikai adottságokkal még kényelmesen használhatónak tűnik. A Wi-Fi-s Kindle Fire HD 8.9” tablet 16 és 32 GB kapacitású memóriával 299 és 369 dolláros árcédula mellett november 20-án válik elérhetővé. A 4G LTE mobilkommunikációval felvértezett 32 és 64 GB-os variánsokért cserébe már mélyebben zsebbe kell nyúlni, vételáruk ugyanis 499 és 599 dollár, megjelenési dátumuk azonban még ismeretlen, hiszen még az FCC bevizsgálására várnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés