Hirdetés

Kiszivárogtak az első Intel pGPU-k kódnevei

Ahogy az várható volt, ezek mindannyian kivétel nélkül a processzor mellé, konkrétan a tokozásra kerülhetnek.

Két hónapja alakulnak érdekesen a dolgok az Intel grafikus fejlesztéseinek frontján, ugyanis Raja Koduri kapott megbízást, hogy tervezzen valami ütőképeset a célzott piacra. A vállalat lényegében dedikált GPU-kra gondol, amit már a bejelentéskor sem rejtettek véka alá. Sokan azonban ezt alaposan félreértették, ugyanis az Intel ezeket nem kívánja majd külön VGA-kon forgalmazni. A cél sokkal inkább a processzor mellett, magán a tokozáson való elhelyezés.

Amíg az Intel saját pGPU-i nem készülnek el, addig a vállalat az AMD segítéségét használja, ezért is kapott a Kaby Lake-G Radeon Vega M sorozatú hardvert. Később valószínűleg ezen a ponton lesz majd új fejlesztés is elvégre a saját konstrukciók ebben az évtizedben már nem várhatók, addig pedig ki kell húzni valahogy az AMD megoldásaival.

Mára azonban elkezdtek szivárogni az Intel pGPU-k kódnevei, amelyeket – a Santa Clara-i óriáscég hosszabb távú fejlesztései szempontjából jellemzően jól értesült – Ashraf Eassa hozott nyilvánosságra. Ez alapján a Gen12 architektúrára épülő pGPU az Arctic Sound, míg a Gen13-as a Jupiter Sound kódnevet viseli. Természetesen az alapokat a Kaby Lake-G esetében is alkalmazott EMIB technológia szolgáltatja.

Már az architektúrára szempontjából is látható, hogy mennyire távoli fejlesztésekről van szó, hiszen az aktuális IGP-k a Gen9-nél tartanak. A Gen10-et egyébként majd a Cannon Lake, míg a Gen11-et az Ice Lake fogja megkapni – várhatóan egy-egy IGP formájában.

Legjobb esetben is három év mire a Arctic Sound megjelenhet, addig is Raja Kodurinak az Intel grafikus meghajtókat és egyéb grafikai szoftvereket fejlesztő részlegét kell rendbe tennie. Persze ha valaki képes erre, akkor az az említett szakember, hiszen nemrég már véghezvitt egy hasonló reformot az AMD-nél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés