Hirdetés

Különleges noteszgép-kijelzőket fejlesztett a Samsung

A jövő héten kezdődő FPD International rendezvényen mutatja be a Samsung három új, noteszgépekhez fejlesztett TFT-paneljét. A maguk nemében egyedülállónak számító három újdonság közül kettő átütő technológiai újítást nem hoz magával; a koreai gyártó ezeknél mindössze a képarányt változtatta meg a szélesvásznú kijelzőknél eddig általánosan alkalmazott 16:10-ről 16:9-re, ezzel elsősorban a mozirajongóknak és a HD-tartalmak fogyasztóinak kedvezve. A képarány változásával együtt jár a képméret módosítása is, így a két 16:9-es panel szokatlannak tűnő, 16 és 18,4 hüvelykes képátlóval rendelkezik.

A két hagyományos technológiával készülő TFT egyaránt 8 milliszekundumos válaszidővel és 800:1-hez kontrasztaránnyal bír. A kisebbik modell felbontása 1366x768, a nagyobbiké 1920x1080 pixel, a fényerő rendre 220 és 300 cd/m2. A gyártó szerint ezek a noteszgép-kijelzők a hordozható számítógépeknél eddig alkalmazott megoldásokhoz hasonlítva számottevően jobb színreprodukciós képességgel rendelkeznek majd, ez számszerűen 60 és 90 százalékos szaturációs értéket jelent a két modell esetében.

A két 16:9-es képarányú TFT mellett egy már komoly technológiai előrelépést magával hozó notebook-kijelzőt is bejelentett a Samsung: a cég befejezte a szegmens első aktívmátrixos, LED háttérvilágítású paneljének a fejlesztését, mely egyfajta mérföldkőnek is tekinthető, az eljárás használata ugyanis amellett, hogy jelentősen hozzájárulhat az energiatakarékosabb működéshez, notebookoknál eddig soha nem látott, kontrasztos képet ígér. A Japánban kiállításra kerülő panel képátlója egyébként 15,4 hüvelyk (ez egy hagyományos, 16:10-es képarányú példány), felbontása pedig 1440x900 pixel.

A technológiából adódóan eleve egyenletesebb, kontrasztosabb képet nyújtó, és a fénycsöves megoldásoknál energiatakarékosabb monitor különlegessége, hogy a LED-ek szelektív megvilágítást nyújtanak a panelnek, így a gyártó szerint akár 10 000:1-hez kontrasztarány is elérhető ezekkel a kijelzőkkel, mindemellett fogyasztásuk jelentősen kedvezőbb a hagyományos technológiához viszonyítva (a Samsung szerint a 15,4 hüvelykes panel videózás közben például beéri nagyjából 2 wattal).

A koreai gyártó új notebook-TFT-inek tömegtermelése csak jövőre indulhat meg; a két 16:9-es panel az év első felében, az aktív-LED-es példány pedig a 2008-as esztendő második felében kerülhet először a noteszgépekbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés