Magyarországon is bemutatkoztak az új Toshiba notebookok

Mai sajtótájékoztatóján négy új notebookot mutatott be Magyarországon a Toshiba. Az olcsóbb,  Satellite L500-as és L550-es modellről korábban már írtunk, de az A500-ról és U500-ról még nem esett szó. Előbbi modellt szórakoztató multimédás erőműként emlegetik, és ebben tényleg van valami. A Toshiba felmérése szerint a felhasználók jó része olyan területeken is használná notebookját (pl. videónézésre, fotószerkesztésre, zenehallgatásra), amelyekhez nem árt némi plusz felszereltség az átlagos gépekhez képest. A vállalat ezért igyekezett olyan laptopokat tervezni, amelyek ezeknek az igényeknek is megfelelnek.

Toshiba Satellite A500
Toshiba Satellite A500

Így született meg az A500 is, melynek 16 colos, 16:9 képarányú monitora 1366x768 pixeles felbontással rendelkezik, fényereje pedig 200 cd/m2. Ez szinte tökéletes filmnézéshez, de a zene szerelmesei sem maradnak hoppon, számukra jó hír, hogy a szokványos, pici zizegők helyett Harman Kardon sztereó hangszórókat kapott a gép. A teljes körű multimédiás élményt segíti a beépített webkamera és mikrofon, valamint a HDMI kimenet is. A multi-touch rendszerű touchpad, a háttérvilágítással és numerikus paddal ellátott klaviatúra és a multimédiás billentyűk a felhasználó kényelmét szolgálják.

Toshiba Satellite A500
Toshiba Satellite A500

A géphez Intel Core 2 Duo processzorok választhatók, a grafikáról pedig akár 1 GB memóriával ellátott Mobility Radeon HD 4650 is gondoskodhat. A memória maximális mérete 8 GB, a winchesteré 500 GB lehet, de az A500-hoz 128 GB-os SSD meghajtó is választható. A kommunikációról a Wi-Fi és a Bluetooth 2.1+EDR modul gondoskodik, de a készülék természetesen Gigabit Ethernet csatlakozót is kapott. A három USB mellett egy eSATA port is található rajta, és ellátták kártyaolvasóval is, adatainkat pedig egy DVD-író segítségével menthetjük el. A Toshiba kiemelten fontosnak tartja a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentését, így mindkét laptop megfelel RoHS direktíva és az Energy Star 5.0 előírásainak, az ECO gomb és a PC Health Monitor pedig a gazdaságos működésben nyújthat segítséget.

Toshiba Satellite U500
Toshiba Satellite U500

Az U500-at más célokra szánják. Ennél elsősorban a könnyű hordozhatóság, a mobilitás volt a fő szempont, de nem feledkeztek meg a dizájnról sem: a notebookok fehér, piros vagy barna mintázattal ellátott borítást kaphatnak. Ez a készülék természetesen jóval kisebb társánál, hiszen kijelzője csak 13,3 hüvelykes, és tömege is alig több mint 2 kilogramm. A kijelző felbontása és formája is változott: 1280x800 pixeléhez 16:10-es képarány és 250 cd/m2-es fényerő társul. Az U500-as hardvertartalmában szinte teljesen megegyezik nagyobb testvérével, de eggyel kevesebb USB port van rajta, és a választható legerősebb videokártya "csak" Mobility Radeon HD 4570-es. Kapott viszont gyorsulásérzékelő funkciót, amely rázkódás, ütődés hatására egy szemvillanás alatt visszahúzza a merevlemez írófejét, így megvédve azt az esetleges károsodástól.

Toshiba Satellite U500
Toshiba Satellite U500

A Toshiba A500 és U500 heteken belül megérkezik Magyarországra, az előbbi bruttó fogyasztói ára 300 000 forint körül alakul, míg az utóbbi modellért minimum 240 000 forintot kell majd kasszánál hagyni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés