Már 2021-ben bevetné a 7 nm-t az Intel

A 10 nm egy éven belül jönne a szerverpiacon, de nagy kérdés, hogy mi lesz a Cooper Lake-kel.

Az Intel a 2019-es befektetői találkozón bejelentette, hogy alaposan felgyorsítják a 7 nm-es node bevezetését, amelyet már 2021-ben elérhetővé tennének. Korábban a kísérleti gyártás volt ekkorra időzítve, de most már konkrét termékstartot is ígérnek, igaz negyedévre vonatkozó célt nem adtak meg, viszont minden bizonnyal az esztendő második fele az esélyes ebből a szempontból. Ezzel az Intel hatalmas kockázatot vállal, hiszen úgy vezetik be az első EUV-s node-jukat, hogy a kísérleti gyártás megkezdésének évében indítanák be a tömeggyártást, vagyis a mérnökök tulajdonképpen nem hibázhatnak.

A 7 nm-es node mellett az Intel arra is rámutatott, hogy a 10 nm-es node-on készülő Ice Lake szerververziója még a következő év első felében befut, ami valószínűleg tavasz végét jelenti. Továbbra is nagy kérdés, hogy mi lesz a 14 nm-es Cooper Lake-kel, de erre vonatkozóan még nincs válasz. A problémát egy nemrég megírt hírünkben már boncolgattuk. Ha az Intel két szerverplatformot hoz gyakorlatilag egymás mellett, akkor az a partnerek számára igen komoly befektetést igényel, lényegében több évre tervezett költség gyors felhasználását jelentené, amire nem feltétlenül vannak felkészülve a szervergyártók. Igen valószínű, hogy az anyagi szinten korlátozottabb partnerek kiválasztják az egyik platformot, és a másikkal inkább nem törődnek.

Persze az is esélyes, hogy az Intel megoldja a gondot, és egyszerűen törlik a Cooper Lake-et, de erre jelenleg még nem utal semmi. Annyi biztos, hogy az Ice Lake mellett a Cooper Lake-nek csak akkor van értelme, ha előbbiből nem tudnak majd eleget gyártani, akár a gyártástechnológia problémái, vagy bármilyen más ok miatt.

A 7 nm gyors bevezetésének tervével egyébként a 10 nm-es node meglehetősen rövid életű lehet, de ez talán nem meglepetés, így több éves csúszással a háta mögött. Ezt eléggé szépen mutatja fenti kép, amelyben a 10++ és a 7 jelölésű rendre 10 és 7 nm-es node-ok lényegében egyszerre lesznek elérhetők. Az Intel az első két 10 nm-es node-ot nem használja semmire.

A 7 nm-rel egyébként jön az új generációs Foveros és EMIB. A GPU-ra vonatkozó fejlesztésnél ez fontos lesz, mert a skálázást az Intel úgy gondolja el, hogy a kliensek területére terveznek egy lapkát, amit aztán sokadmagával felhasználnak az adatközpontok piacán. Ez a megoldás nyilván használható a processzoroknál is, de első körben a GPU-k jelentik a fókuszt. Erre vonatkozóan az első 7 nm-es, adatközpontokba szánt Xe projekt 2021-ben érkezhet meg. Erről a fejlesztésről a cég már elhintette, hogy a sugárkövetés gyorsítását is támogatja az Intel Rendering Framework gyűjtőnevű csomagon keresztül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés