Már a Phenom előtt eltűnhetnek az egymagos Athlonok

Az új generációs architektúra érkezésére való felkészülés részeként az AMD megkezdte az egymagos Athlon 64 processzorok választékának fokozatos leépítését – értesült a tajvani DigiTimes híroldal. A lap iparági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a CPU-gyártó már nem is vesz fel rendelést a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Athlon 64 3500+, 3800+ és 4000+ típusokra, és a 90 nanométeres változatokat is már csak korlátozott volumenben állítja elő. Mint arról korábban beszámoltunk, az AMD új, felső- és középkategóriás K10-es asztali CPU-i már nem viszik tovább az Athlon márkanevet: az év végén feltűnő első újdonságok már a Phenom nevet kapják. Az alsókategóriában és a húzószegmensben egymagos Sempron és kétmagos Athlon X2 lapkák fogják képezni a kínálatot.


Dobozos Athlon 64 CPU: idén leköszön

Az egymagos Athlon 64 processzorok idő előtti piaci kivezetése elsősorban a szegmens jelentős változásai, illetve a folyamatosan csökkenő árak miatt vált indokolttá: a húzószegmensben fokozatosan teret nyernek a kétmagos megoldások, melyek egyre olcsóbbak, a belépőszintre szoruló Athlonok pedig már az ebben a szegmensben hagyományosan erős Sempron modellek pozícióját veszélyeztetik. Az AMD ezért lényegében egyszerre vonja ki a piacról az egymagos Athlonokat, és küld csatasorba helyettük újabb Sempron modelleket, melyek szeptemberben jelenhetnek meg a gyártó választékában.

Az új, 65 nanométeres csíkszélességű Sempron lapkák öt változatban érkeznek ősszel; az LE-1100, LE-1150, LE-1200, LE-1250 és LE-1300 típusok rendre 1,9, 2,0, 2,1, 2,2 és 2,3 GHz-en járnak, az első két típus 256, a többi három 512 kB másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, TDP-jük pedig egységesen 45 W lesz. Korábbi hírek arról szóltak, hogy ezeket a jövő év elején követhetik az új generációs, AM2+ foglalatba illő és HyperTransport 3.0-kompatibilis (Spica magos) belépőszintű lapkák, melyeket 2008 második felében 45 nanométeres csíkszélességű, olcsóbb modellek váltanak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés