Már megint az a fránya USB!

Napi adatmozgatás terén az USB port az utóbbi év(tized)ek egyik, ha nem a legjobb találmánya volt, ma már el sem tudnánk képzelni az életet nélküle. Természetesen, mint minden más, az USB sem tökéletes, hiszen korábban is mutattunk már néhány trükköt, amivel ki lehet használni a szabvány gyenge pontjait, de az eddigi legdurvább USB-s károkozót csíptük el most, ami a számítógépek legnagyobb biztonsági kockázatára, a felhasználóra épít.

Adott egy pendrive, amit valaki a parkban a padon, hotelszobában, iskolai padban vagy más, nyilvános helyen felejtett. Mi jól megtaláljuk, és kíváncsian, mit sem sejtve bele beledugjuk a számítógépünkbe. Először nem történik semmi, aztán jön a fekete képernyő, csapkodás, káromkodás, megsült a számítógép. Bizony, ez a rémálom lazán összejöhet az alábbi kis gonoszsággal.

Ha ilyesmit látunk egy pendrive-ban, akkor TILOS a számítógépre dugni!
Ha ilyesmit látunk egy pendrive-ban, akkor TILOS a számítógépre dugni! (forrás: Kukuruku) [+]

Miről van itt szó? Az ami pendrive-nak látszik valójában egy DC/DC átalakító, ami szépen -110 voltra tölti a kondenzátorokat. Ezután kinyit egy tranzisztor, és a negatív feszültséget ráengedi az USB-re. Amikor -7 voltra nő a feszültség, újraindul az egyenáramú átalakító, lehúzza a feszt -110-re és újra odacsap, addig ismételgetve a folyamatot, míg meg nem süt mindent amit lehet. Egyébként azért negatív feszültség, mert annak eléréséhez fizikailag kisebb méretű alkatrészek kellenek.

Mi a tanulság ebből? Alapvetően az, hogy az emberi gondatlanság és gonoszság határtalan. Egyrészt milyen dolog egy akármilyen, talált pendrive-ot rádugni a gépünkre? Másrészt, milyen dolog egy ilyen gyilkos szerkezetet csak úgy otthagyni, ártó szándékkal?! Tessék ezen elgondolkodni, legalább egy kicsit gyanakodni, ha legközelebb gazdátlan pendrive-ba futnánk, vagy éppen egy névtelen weboldalról rendeljük meg!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés