Hirdetés

Már Xeon processzorokból sincs elég

Az Intel dolgozik a megoldáson, addig is az egyes gyártók AMD EPYC-et ajánlanak.

Az előző hét végén írtunk arról, hogy ellátási nehézségekkel küzd az Intel, amely nemrég kezdett látszódni a kereskedőknél. A szerverpiacon azonban már pár hete szenvednek amiatt a gyártók, hogy túl kevés új generációs Xeont szállít az Intel, és ezt már érzik a partnerek megrendelői is.

A szervergyártók szerint rövidebb időtávon belül nem lesz megoldás, de az Intel dolgozik rajta, hogy növeljék a leszállított Xeonon számát azzal, hogy a gyártókapacitás egy részét ismét átcsoportosítják. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a problémát alapvetően az Intel idézte elő saját magának még valamikor tavasszal, ugyanis az új vezérlőhidak, illetve az Apple számára az XMM 7560-as modemet úgy vették fel a 14 nm-es gyártókapacitásba, hogy a többi piacra szánt termékek mennyiségét arányaiban hasonló mértékben csökkentették. Ez azonban súlyos hiba volt az akkori vezetőségtől, mivel így olyan kritikus területek is veszélybe kerültek, mint a szerverpiac.

A partnerek alapvetően fontossági sorrendben kapnak majd extra szállítmányokat, így a nagyobb gyártók már október környékén több igényt tudnak kielégíteni, de azzal senki sincs tisztában, hogy nagyjából mikorra áll helyre teljesen a rend. Az Intel a helyzetet titkolja a külvilág felé, nehogy eljussanak az adatok a részvényesek fülébe, de a gyártópartnereknek megengedték, hogy nem publikus formában tájékoztassák az ügyfeleiket, illetve szerződéses viszonteladóikat a kialakult helyzetről.

Egyes szervergyártók arra számítanak, hogy az Intel szállítási nehézségei miatt a tervezettnél kevesebb szervert tudnak majd eladni a következő fél év során, de több érintett ezt nem fogadja el, és inkább az AMD EPYC termékeit ajánlják az Intel helyett, amelyekből egyelőre bőven tudnak szállítani, így pedig nem kell a saját pénzügyi eredményeiket kockáztatni más hibája miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés